Магазин

Дешифрован древни, заборављени запис о Исусовом детињству

Најранији познати пример невероватне приче о Исусу који још као дете чини чудо, откривен је исписан на древном египатском рукопису. Рукопис на папирусу стар 1.600 година деценијама је стајао непримећен на једном немачком универзитету, за који се веровало да није ништа друго до веома стара, свакодневна белешка, попут приватног писма или листа намирница. Ипак, стручњаци су дошли до закључка да се можда ради о најстаријијем писаном документу који детаљно описује Исусово детињство.
Дешифрован древни, заборављени запис о Исусовом детињству© Wikimedia Commons/Public Domain

Неспретно написан документ је дуго био у универзитетској библиотеци у Немачкој и није привлачио много пажње, али сада, више од миленијум и по након што је написан, истраживачи верују да је овај фрагмент најстарији сачуван писан примерак јеванђеља са детаљима о Исусовом детињству.

Претпоставља се да је написан у 4. или 5. веку. Два стручњака за старе рукописе дешифровали су тај фрагмент и идентификовали га као одломак из апокрифног Томиног јеванђеља о Исусовом детињству, за који се првобитно веровало да је написано у 2. веку нове ере. То га чини најстаријим сачуваним примерком тог конкретног јеванђеља.

Фрагмент је "од изузетног интереса за истраживање", према истраживачима, који сматрају да нуди нове увиде у пренос текста". Ово такође потврђује претпоставке научника да је Томино јеванђеље првобитно написано на грчком.

Иако се о Исусовом рођењу већ говори у канонским јеванђељима, стручњаци сматрају да је ово "најранији рукописни запис који детаљно сведочи о Исусовом детињству".

"Узбудљиво откриће"

Верује се да је на фрагменту део приче у којој се петогодишњи Исус игра поред потока и од глине коју је ископао из муља прави врапца. Када га Јосиф грди и пита зашто то ради у суботу, на дан одмора, Исус пљесне рукама и фигуре оживе.

Разиграност епизоде, тврдња да је Исус створио живот од неживе супстанце и приказана "природа односа између Исуса и Јосифа" значајно осветљава слику Исусовог детињства коју добијамо из канонских јеванђеља, верује професор Михаел Целман-Рохер, стручњак за старе рукописе који проучава древну религију и магију. Назвао је декодирање фрагмента "узбудљивим открићем".

Након што су истраживачи приметили реч "Исус" у документу, декодирали су га „слово по слово и брзо схватили да то не може бити свакодневни документ. Кључни појмови, укључујући "кукурикање" и "грана", омогућили су им да га упореде са другим ранохришћанским текстовима и идентификују га као рану копију Јеванђеља по Томи.

Истраживачи верују да је овај текст настао као вежба у школи или манастиру.

Библијски апокрифи, од грчког апокрипхос, или "скривени", су приче које нису доспеле у Библију, али су биле нашироко читане у антици и средњем веку, наводи се у саопштењу. Иако се хришћанске секте не слажу око статуса и обима апокрифа, оне су дуго проучаване, дајући контекст за разумевање позадине Новог завета, преноси "Вашингтон пост".

"Овде имамо још један доказ о разноликости хришћанског списа пре настанка утврђеног канона", наводи професор Целман-Рохер, напомињући да он такође нуди "детаљан поглед на облик у којем је један такав неканонски текст копиран и читан у доба касне антике".

Да ли је документ аутентичан, додаје проф. Целман-Рохер, "тешко је рећи када се суочимо са фрагментарним текстовима попут папируса", али је предложену идентификацију назвао "веома вероватном".

image