Магазин

Јаја, кулич, пасха: Шта се све налази на ускршњој трпези руских православних верника

Данас се у Русији, баш као и у Србији, прославља Ускрс. Богата празнична трпеза краси сваки дом, а њене главне "звезде" осим фарбаних јаја, су и кулич и пасха.
Јаја, кулич, пасха: Шта се све налази на ускршњој трпези руских православних верника© РИА Новости / Илья Наймушин

Православни верници широм Русије данас прослављају васкрснуће Исуса, један од најрадоснијих хришћанских празника. Обележавање Ускрса, односно Пасхе, како се овај празник у Русији назива, не може замислити без традиционалних специјалитета, а поред фарбаних јаја, на трпези се обавезно налазе и куличи и пасхе.

Кулич - главна звезда руске ускршње трпезе

Главни атрибут руског Ускрса свакако је кулич, "наследник" просфоре који се украшава у складу са симболима Руске православне цркве. Ови слатки колачи од теста у савременим обичајима датирају још из периода 12. века и по својој форми подсећају на цркву са куполама - белим и сјајним, прошараним чоколадним мрвицама, латицама цвећа или златним мотивима. Универзални рецепт за кулич не постоји - његова припрема зависи како од дела Русије, тако и од личних преференци верника. У већини случајева у тесто се додаје суво грожђе, кандирано воће или мармелада.

Пасха - симбол Голготе и празног Гроба Господњег

Пасхе се у руској традицији праве од ситног, готово несланог сира уз додатак ваниле, чоколаде, кондензованог млека или воћа и обично има облик пирамиде засеченог врха. Ова ускршња посластица симболизује Гоглоту (планински врх на коме је био разапет Исус Христ), празан Гроб Господњи на дан његовог Васкрснућа и коначну победу Бога над мрачним силама. Пасха се обично припрема дан или два пред Ускрс, а на сам празник, заједно са јајима и куличом, носи у храм како би се освештала.

Ускршња јаја - крашенке и писанке сведоче о васкрснућу Исуса

У Русији се јаја називају и крашенке и писанке, јер се она украшавају и на њима исписују хришћански симболи. Традиција фарбања јаја повезана је са Маријом Магдаленом, једном од следбеница Исуса Христа. Према легенди, она је донела римском императору јаје не би ли му саопштила да је Исус васкрсао. Император је ову вест примио врло скептично и рекао да ће поверовати у њене речи само ако јаје моментално промени боју. И десило се чудо - јаје је заиста постало црвено и од тада се у хришћанству усталила ова ускршња традиција. 

image