Магазин

Где је врелије - у рају или паклу? Научници уз помоћ закона термодинамике дошли до одговора

Када некоме желимо да скренемо пажњу на нечија недела, ми га обично подсетимо на постојање библијског пакла. Али, да ли је то исправно - да ли је тамо заиста врелије него у рају? Научници имају одговор на ово питање.
Где је врелије - у рају или паклу? Научници уз помоћ закона термодинамике дошли до одговора© Canva / grace21

Одрастајући у складу са хришћанском религијом свима су нам усађени појмови добра и зла, као и то да ћемо, уколико будемо живели у складу са религијом, након смрти отићи у рај. Са друге стране, за оне грешне су врата раја, према религији, затворена, а једини пут након овоземаљског живота јесте онај ка паклу.

На крају крајева, постоји чак и фраза "Горећеш у паклу", која се обично користи када желимо некоме да скренемо пажњу да то што чини није у складу са библијским начелима. Али, шта каже о томе наука?

Колико је степени Целзијуса заправо у паклу

Одговор на ово питање не бисмо имали да није групе научника из Уједињеног Краљевства која је 1972. године истражила Библију. На основу записа у хришћанској светој књизи научници су дошли до невероватног открића који је потпуно супротан нашем поимању паја и пакла.

Како би израчунали температуру у паклу, научници су се позвали на одломак 21:8. из књиге Откривења: "И страховити, и неверни, и нечисти, и убице, и блудници, и идолопоклоници, и сви лажови, имају део у језеру који гори огњем и сумпором, који је друга смрт". 

Њихову пажњу привукло је управо ово сумпорно језеро. Познато је да је температура на којој течни сумпор прелази у пару 444,6 степени Целзијуса. Дакле, да би он био течан, као у језеру, температура мора бити нижа. Из тога су закључили да је у паклу мање од 445 степени.

Да ли је у рају хладније или топлије

Будући да су израчунали температуру у паклу, научници су, како би добили одговор на питање где је топлије, морали да дођу и до температуре у рају. И овога пута су се позвали на Библију, анализирајући одломак из Књиге пророка Исаије, 30:28.

"Светлост месеца биће као светлост сунца, и светлост сунца ће да буде седам пута већа, као светлост седам дана, када ће Господ убити народ свој и исцелити ране које им је задао", наведено је у Библији. Другим речима, у рају је зрачење 49 пута веће него на Земљи.

За даље рачунање научници су се ослонили на Стефан-Болцманов закон термодинамике. Користећи једначину тог закона и узимајући у обзир просечну температуру од 25 степени Целзијуса на Земљи, научници су установили да је температура у рају 525 степени!

Истраживање изазвало бројна питања

Резултати овог контроверзног истраживања покренули су бројна питања, будући да је према простој рачуници температура у рају за скоро 100 степени виша него у паклу, што је у супротности са веровањима и општеприхваћеним концептом живота после смрти.

Годинама касније изнете су и тврдње да се радијациони део Књиге пророка Исаије односи на фактор 7, а не 49, те да је радијација била седам пута већа од оне на Земљи. У овом случају би температура у рају била око 231,5 степени Целзијуса, што је више прилагођено религиозном схватању.

image
VV inauguration
banner