Магазин

Стјуардесе скрећу пажњу на изразито лошу навику коју многи раде у авионима

Безбедност у авиону је најважнија за чланове посаде и они обавештавају путнике о протоколима за хитне случајеве, правилима летења, обезбеђују да су торбе правилно одложене тако да нико не буде повређен и помажу свима да се осећају удобно током путовања. И док стуардесе напорно раде на 30 хиљада стопа у ваздуху да би заштитиле људе, многи путници чине једну ствар која је за њих, али и друге веома штетна. Ево о чему је реч.
Стјуардесе скрећу пажњу на изразито лошу навику коју многи раде у авионима© Suhyeon Choi/unsplash

У авиону сви желимо да се осећамо пријатно, како би лет што опуштеније прошао, а за то се увек побрину љубазне струјардесе које воде рачуна да сваки протокол буде испоштован. Пажљиво нас умеравају, сервирају храну, одговарају на разна питања, смирују кад треба. 

Ипак, њима сметају одређене ствари које ми, путници радимо, а међу њима се посебно истакла једна - када путници боси уђу у тоалет у авиону.

"Путници користе купатила све време у авиону и улазе или боси или само са чарапама", истиче за Хафпост Елизабет Реган, стјуардеса.

Ова навика је нехигијенска, а напомиње се да је течност на поду тоалета често више од воде: "Босоного ходање излаже ваша стопала бактеријама, вирусима и гљивицама које могу ући кроз посекотине или огреботине на стопалима", наглашава др Далија Филипс.

Лекари објашњавају да улазак без обуће у тоалет авиона увек треба избегавати. Предлаже се да се понесе резервна обућа или обују папуче за једнократну употребу, уколико не можемо да будемо из неког разлога у својој регуларној обући.

"У најмању руку обујте бар чарапе како бисте минимизирали директан контакт са подом", саветује Филипс.

Мере хигијене важе за сваког

Тоалети у авиону нису ништа мање опасни од јавних. "Најбољи приступ је правилно прање руку и хигијена руку након коришћења тоалета у авиону. Такође, када пуштате воду, најбоље је затворити поклопац wc шоље пре испирања. Ово минимизира ризик од распршивања микроскопских честица као резултат испирања тоалета, јер оне потенцијално могу изазвати инфекције попут норовируса, па је најбоље да их избегавате ако можете", каже др Гонзало Беарман.

Предложено је да се користе навлаке за тоалетне даске или да се обложе тоалет папиром. После коришћења, избегавати додиривање лица.

"На крају, да бисте избегли поновну контаминацију, размислите о коришћењу папирних убруса како бисте затворили славину и отворили врата", истиче Гонзало. И наравно, на крају тоалет треба оставити у пристојном стању, јер све остало се сматра безобразним и некултурним.

image