Магазин

Гнездо ватреног орла: Које тајне крије најчуднији објекат у Сибиру који изазива ерупцију адреналина

Густа сибирска тајга, непрегледни хоризонти којима лутају дивље звери и у сред тих крајолика - необична структура купастог облика сачињена од издробљених стена. Овако изгледа Патомски кратер, једно од најмистичнијих места на Земљи које већ више од 70 година научницима не да мира.
Гнездо ватреног орла: Које тајне крије најчуднији објекат у Сибиру који изазива ерупцију адреналина© Wikimedia Commons / Dmitry Semenov

Историја Патомског кратера подсећа на почетак неког авантуристичког романа: далеке 1949. године геолог по имену Вадим Колпаков шетао је сибирском тајгом сакупљајући информације о терену како би направио мапу, али је потпуно неочекивано набасао на нешто што није очекивао да ће видети. У сред равнице пред њиме је стајало узвишење купастог облика, окружено високим дрвећем. 

Јединствена формација за коју многи мисле да је уклета

Облик Патомског кратера је јединствен: на врху узвишења налази се прстенасто удубљење, док је сам центар кратера издигнут и необичног, лоптастог облика. Као да се унутра налази нека кугла којој ни ветар ни падавине не могу ништа. Али, то није оно што је најзанимљивије! Око самог кратера осим дрвећа не постоји готово ни један други облик флоре или фауне, као да је место уклето.

Свако истраживање "Гнезда ватреног орла" је било обележено неком трагедијом

Детаљнија истраживања овог природног феномена почела су тек у 21. веку, али ни једно није заобишла нека трагедија. Најдраматичнији догађај везује се за 2005. годину, када је вођа експедиције Јевгениј Воробјов на само километар од циља, ничим изазван, доживео срчани удар и преминуо на месту. Због низа немилих догађаја народ је ову структуру назвао "Гнездо ватреног орла".

Како је настао Патомски кратер је мистерија

Старост Патомског кратера се процењује на око 500 година, али је његово порекло оно што научници никако не могу да одгонетну. Хипотезе о настанку ове камене структуре су најразличитије: неки сматрају да је она настала као последица пада НЛО, други - да је у питању кратер који се формирао након пада метеорита, трећи - да је то остатак "мртвог" вуклана, а четврти - да је он настао као последица имплозије у подземљу током стварање вечног леда.

Туристичка атракција која годишње привуче на хиљаде авантуриста

Данас је "Гнездо ватреног орла" једна од најпознатијих туристичких атракција Сибира, која привлачи пажњу не само научника и истраживача, већ и љубитеља незаборавних авантура. До самог врха кратера организују се посебне адреналинске експедиције које трају по неколико дана, а невероватна енергија која окружује ово место у туристима изазива праву ерупцију емоција.

image