Магазин

Пет разлога зашто вам је увек потребна дремка након посла

Када се после подне вратите са посла, некада не постоји ништа лепше него када легнете на софу или кревет, затворите очи и одспавате. Ипак, ова "кратка" дремка се често продужи, тако да се пробудите када је напољу већ мрачно, дезоријентисани сте, а касније не можете поново заспати. Зашто увек допустите да вам се ово деси, иако знате да ћете тако пореметити распоред спавања? Постоји неколико разлога зашто вам се јавља потреба за дремком после посла - а који немају везе са умором од радног дана.
Пет разлога зашто вам је увек потребна дремка након посла© Freepik/freepik

Дремање након посла представља велико задовољство, али исто тако и жаљење - посебно када се пробудите превише касно, па касније увече не можете да заспите. Последица овога је неуравнотежен распоред спавања, који временом може да остави многе последице на метално и физичко здравље.

Због тога осећате умор током радног дана, па се радујете дремању после подне, па увече не можете заспати, па тако у круг... Да бисте се одрекли ове незгодне навике, најбоље је почети од узрока, који није увек само премор од количине посла. То могу бити и:

Преслатка ужина

Посезање за енергетским пићем или чоколадом понекад делује као једина ствар која ће вам помоћи да издржите до краја радног времена. Иако је важно да углавном пратимо шта наше тело "тражи", унос шећера у поподневним сатима може довести до неизбежног пада енергије, што нас чини поспаним и тромим.

Светска здравствена организација (СЗО) препоручује да не једете више од шест кашичица шећера сваког дана, а многе популарне грицкалице попут мафина, мусли плочица и безалкохолних пића могу да садрже више од овога.

Одлучите се за банану, чинију јогурта и бобичастог воћа, или неке штапиће од поврћа са хумусом - ово могу бити много боље поподневне опције од којих ћете бити сити, а ова храна такође садржи различите, корисне хранљиве материје. И оно што је најважније, неће довести до јаког пада енергије.  

Предуго времена проведено пред екраном

Технологија је саставни део наших живота, тако да је важно водити рачуна о томе колико гледамо у екране. Прекомерно излагање плавом светлу са екрана ноћу доводи до претеране стимулације пре спавања, што отежава улазак у дубок сан, што заузврат може значити да сте уморнији следећег дана, па се поново јавља жеља за контрапродуктивном дремком.

Ово се посебно односи на гледање у компјутер или телевизор увече, након гледања целог дана у екран током посла.

То је зато што светлост коју емитују наши уређаји може да "збуни" телесни сат, тако што поремети нивое мелатонина (хормона који нам помаже да спавамо) и држи мозак активним у периоду дана када би требало да се смири. Ово поспешује циклус неадекватног ноћног сна, што доводи до недостатка енергије током дана и ствара жељу за дремањем.

Ако ваш посао захтева да дуже време буљите у екран, покушајте да правите редовне паузе и одшетате од свог стола да бисте одморили очи. Тада можете да оставите телефон просторији, тако да не гледате у њега током ове паузе.

Не пијете довољно воде

Понекад је најједноставније решење најтеже пронаћи - недостатак уноса воде директно је повезан са поспаношћу, главобољом, лошим расположењем... Замена безалкохолних пића и пића са кофеином (попут кафе и чаја) са водом ће дугорочно имати позитиван утицај на ваше здравље и спречиће пад енергије у току дана.

Не крећете се довољно

Осећај да сте физички исцрпљени након што се не крећете много није само "у вашој глави" -  толико послова захтева седење сатима, тако да је рано устајање за вежбање пре посла или издвајање времена за вежбање после посла добар начин да се избегне искушење да легнете и дремате после дугог дана.

Али зашто нас недостатак вежбања чини уморнијим? Познато је да физичка активност побољшава ментално благостање, јер вежбање смањује укупне нивое напетости и повећава серотонин (хормон среће), помажући вашем мозгу да регулише расположење, сан и апетит, па самим тим и ниво енергије.

Свакодневно вежбање можда неће бити могуће за већину, јер, на крају крајева, морамо да телу дамо одмор. Међутим, важно је да се побринете да довољно померате своје тело сваки дан, чак и без одласка у теретану. То може бити дужа шетња до или од посла, вежбе код куће које можете радити док гледате омиљену серију, а на телефону можете подесити и подсетнике за истезање или коришћење паузе током посла за лагану шетњу на телефону.

Под јаким сте стресом

Стрес је повезан са умором, а када се накупи, лако може изазвати исцрпљеност. Напоран посао може узети емоционални данак, а многима од нас је тешко одмах да се "растанемо" од онога због чега смо били под стресом сатима чим се "одјавимо" с посла. Тада дремка изгледа као једини начин да се опустимо и заборавимо на све.

Ово се може побољшати ако посветите више времена на неговању свог менталног здравља, али ако се стрес само нагомилава и почиње да нарушава квалитет вашег живота, онда је боље да поразмислите о промени радног места. Хроничан стрес доноси бројне здравствене проблеме, који се временом само могу погоршати.

На крају, иако је усвајање здравијег начина живота увек позитивна ствар, вреди напоменути да понекад проблеми са спавањем могу бити повезани са другим, неоткривеним здравственим стањима. Зато је важно да ступите у контакт са својим лекаром, како бисте разговарали о свим бригама око вашег неправилног распореда сна.

image