Магазин

Пет суптилних знакова да сте превише оптерећени послом

Када сте последњи пут имали опуштајућу купку, ишли у велику куповину намирница и спремили себи вечеру без журбе, организовали радни сто или отишли на шишање? Ако не можете да се сетите одговора ни на једно од ових питања, то можда значи да је ваш посао преузео први место на листи приоритета. Како да препознате знакове да је време за одмор и промену радних навика?
Пет суптилних знакова да сте превише оптерећени послом© Pexels/Karolina Grabowska

Пословне обавезе су неизбежне, али то не значи да би требало да постану центар вашег универзума. Следећих пет примера у промени навика могу бити знак да је време за постављање граница на послу, како бисте умањили нивое стреса и повратили равнотежу у живот:

Ваша кућа је неуредна

Постоји много разлога зашто ваш простор може бити мало претрпан, посебно ако имате малу децу. Ипак, ваш животни простор може бити знак да ваш посао добија највећи део ваше енергије и времена, а ви сте превише уморни и преоптерећени да бисте се посветили чишћењу дома.

Наука је одавно пронашла везу између неуредног простора и менталног здравља. Више студија је потврдило да људи који живе у претрпаним кућама обично имају повишен ниво хормона стреса кортизола. Дакле, ако је ваша кућа већ неко време неуредна и не можете да се сетите када сте се последњи пут посветили чишћењу, онда би било добро да размислите да ли посао узрокује овај проблем.

Једете много брзе хране

Брза храна је "брза", зато што не захтева много времена (ког немате) за припремање, па делује као практичан избор. Ипак, осим што није пожељна за здравље, ово је очигледан знак да сте преокупирани пословним обавезама и да кување сложенијих јела не долази у обзир. То значи да тражите најбржи могући извор "горива" кроз ову храну, чак иако то није најбољи избор.

Ваш изглед пати

Иако би ово могло изгледати другачије од особе до особе, запостављање рутине неге може да указује на превелики стрес на послу. То може бити једноставно, попут бирања омиљене одеће коју сте некада волели да облачите.

Можда се мање посвећујете сличним врстама рутине неге које су вас некада усрећивале и помагале вам да "будете своји". То вероватно значи да су ваши приоритети постали везани искључиво за професионални живот и да чак и ова мала врста "дневних задовољстава" постаје неважна.

Мали детаљи, као што је ауто без горива, постају нормални

Слично као претрпан дом, други мали, али важни пропусти (неотворена пошта, недовољно горива у аутомобилу или намирница у кући) је знак да сте превише заузети послом. Ако делује као да су ове обавезе исувише велике и да је скоро немогуће постићи их, онда је време да тражите помоћ или да размислите о својој листи приоритета и себе ставите на прво место.

Методе "опуштања" су екстремне или вас само "затупљују"

Ако сте тип који одмах након посла учествује у активностима попут бесциљног гледања друштвених мрежа или редовним изласцима, које служе само као "бег од реалности", то је главни знак да чините све што можете да се носите са високим нивоом стреса. 

Верујете да нешто попут хобија или активности у којој уживате, а која захтева додатну енергију, више није дозвољено, па ваш нервни систем жели да га умирите, тако што ћете се "искључити" из света око себе. У тим случајевима је корисније да се посветите активностима које би вам заиста помогле да се одморите, а које неће додатно нарушавати ваше ментално и физичко здравље.

image