Магазин

Изненађујуће, али петак после подне је најбоље време за прављење планова, кажу стручњаци

Када се недеља коначно заврши и имате прилику да се петком после подне опустите, сигурно не размишљате о детаљним плановима за викенд и наредну радну недељу. Ипак, неки стручњаци за управљање временом сматрају да је ово време идеално за креирање новог распореда - али зашто?
Изненађујуће, али петак после подне је најбоље време за прављење планова, кажу стручњаци© Freepik/KamranAydinov

Када обично планирате како ће наредна недеља да вам изгледа? Да ли то радите понедељком ујутру, када сте "освежени" након викенда и спремни за рад? Да ли то остављате за недељу увече, када вам се утисци од протеклих неколико дана слегну и можете јасније да сагледате надолазеће обавезе? Или сте можда ипак спонтани, па све смишљате "у ходу"?

Без обзира на ваш одговор, вероватно нисте помислили на петак поподне.

Иако је за већину нас ово време у недељи резервисано за опуштање, гледање серија и филмова, излежавање, петак после подне би могао да постане савршен тренутак за смишљање планова за надолазеће дане.

Постоје 4 разлога која је стручњак за управљање временом Лаура Вандеркам навела као предности коришћења петка поподне на овај начин:

"Мртав део" недеље: Ово може да зависи од природе вашег посла, али многи људи углавном не дају свој максимум у петак у другој половини дана. Пројекти и обавезе који су биле заказане за претходне дане су завршене, тако да многи немају толико посла у ово време.

Зато се овај "празан" ход и даље може добро искористити, тако да покушајте да направите распоред планова за дружење, састанака и пословних задатака за следећу недељу.

Понедељак ће бити продуктивнији: Јутро у понедељак је за многе људе време врхунске продуктивности - да ли заиста желите да потрошите ту добру енергију за почетак недеље на планирање и заказивање? Такође, ако ово урадите у петак, то вам омогућава да предвидите почетак недеље и умањите шансу за прављење грешака у састављању распореда.

Лакше планирате викенде: Можда "планирање" викенд забаве не звучи занимљиво, али то може бити много боља опција него бесциљно гледање у телевизор или смишљање планова у последњем тренутку.  

Планирање у петак после подне вам даје прилику да осмислите "аранжмане" за све породичне или друштвене активности. Такође, већа је шанса да ћете направити простор за велике авантуре ако размишљате о суботи и недељи у петак, а не ако покушате да их направите, на пример, у суботу или недељу ујутру, када је већ прекасно, јер се многима само остаје код куће.

Умирите нервозу у недељу увече: Ако већ у петак после подне знате да вас наредне недеље чекају компликовани проблеми, можете их записати и унапред осмислити решења којима се можете посветити од понедељка. У супротном, неизвесност може да вам проузрокују анксиозност. Боље је направити план у петак и заправо допустити себи одмор преко викенда.

image