Магазин

Врангелово острво: Руско "породилиште" белих медведа које се налази под заштитом УНЕСКА

Далеко од цивилизације, између Источносибирског и Чукотског мора, смештено је Врангелово острво - природни резерват на коме су своје уточиште пронашле многе дивље животиње. Ипак, од свих врста, ово острво највише се допало белим медведима, који су баш ту одлучили да направе своје "породилиште".
Врангелово острво: Руско "породилиште" белих медведа које се налази под заштитом УНЕСКА© РИА Новости / Михаил Успенский

Врангелово острво је једно од најлепших и најнеприступачнијих места у Русији, које се простире на више од 7.500 квадратних километара. Оно је јединствено по много чему: на њему и поред екстремних временских услова обитава више од 40 врста сисара, птица и риба и више од 30 врста паукова, лептира и инсеката, од којих се многи сматрају ендемичним.

Највеће на свету "породилиште" белих медведа

На Врангеловом острву налази се највеће "породилиште" белих медведа на свету. У њему се током читаве године рађају, стасавају, међусобно упознају и размножавају на стотине припадника ове врсте дивљих звери, које у свом природном окружењу имају све што им је потребно за сигуран живот и безбрижну будућност: довољно хране, на десетине фјордова за пливање и на хиљаде километара непрегледих "ледених равница" за шетњу и игру.

Рај за морске птице, али и истраживаче

Сурова северна клима можда и није идеално место за живот, али се појединим животињама она веома допада. На Врангеловом острву су, поред многобројних ретких припадника животињског света, своје уточиште пронашле и многе врсте морских птица, чије колоније чини више од милион јединки. Управо због тога је ово место рај и за истраживаче и орнитологе, којима је свака нова перната породица повод за радост.

Нетакнута природа је највећи дар Врангеловог острва

Врангелово острво можда и не би било толико егзотично да није његове нетакнуте природе и нестварно лепих крајолика који се простиру хиљадама километара. За непоновљиве пејзаже неукаљане људским отисцима можемо захвалити неприступачности терена: на ово оствро може се стићи само на два начина - воденим или ваздушним путем. У последњих неколико година, истина, све више туриста посећује овај северни бисер, али су посете веома контролисане и ограничене како се не би нарушавао баланс за који се природа вековима борила.

Врангелово острву је арктички бисер УНЕСКОВЕ листе

Од 2010. године Врангелово острво је, заједно са 60 километара удаљеним острвом Хералд, уписано на УНЕСКОВУ Листу светске баштине, као јединствен субарктички и арктички екосистем, изолован од света и прошаран тајгама, тундрама и арктичким пустињама. О значају овог природног  бисера непрекидно се говори на многим конференцијама о заштити екологије и флоре и фауне, док борци за опстанак ендемичних врста чине све да се "био-реликвије" спасу од изумирања.

image