Магазин

Један кухињски апарат може бити крив за ваш лош интернет

Ако вам се повремено губи веза са интернетом када га користите у кући, вероватно поново покушавате да успоставите конекцију, искључујете и искључујете рутер, тражите различита решења, зовете провајдера... Али да ли сте некада помислили да кривац може да буде у вашој кухињи?
Један кухињски апарат може бити крив за ваш лош интернет© Pexels/Jean van der Meulen

Један уобичајени предмет у домаћинству може да буде главни узрок ваших необјашњивих проблема са интернет везом. Ако вам се веб сајтови не учитавају довољно брзо, прекидају вам се онлајн састанци и датотеке се не преузимају, али још увек не знате зашто - одговор је можда много једноставнији него што мислите.

Можда звучи необично, али уређај који многи користе у домаћинству може да омета вашу интернет везу, а у питању је микроталасна пећница. Вај-фај и микроталасна се не могу увек "слагати добро", тако да долази до проблема са везом, али зашто?

И микроталсна пећница и ваш рутер раде на радио фреквенцији од 2.4GHz - док се у микроталасној пећници користи за загревање хране, рутери их такође користе да би вам преносили интернет везу кроз дом.

Ово преклапање може довести до спорије вај-фај брзине кад год је микроталасна пећница у употреби, иако не утиче на загревање ваше хране.

Микроталасне пећнице су дизајниране да фокусирају своју енергију унутар уређаја, тако да у теорији не би требало да ометају интернет везу. Међутим, енергија понекад може да "побегне", посебно ако је у питању микроталасна пећница ниског квалитета.

Ипак, чак и скупље микроталасне пећнице могу временом да пропусте енергију која вам може ометати везу, тако да не би требало да вас изненади ако се то догоди.

За борбу против сметњи, стручњаци препоручују да померите рутер даље од кухиње или да пређете на подешавање веће фреквенције. На пример, ако ваш рутер има опсег од 5GHz, мања је вероватноћа да ће миктораласна пећница да омета везу.

Постоји још неколико начина да се побринете да ваша интернет веза буде беспрекорна. Осим што би требало да пазите на микроталасну пећницу, позиција вашег рутера у кући може да има велики значај. 

Избегавајте да рутер држите на местима где таласи могу да буду блокирани, што укључује место испод степеница, поред воде (вазе са цвећем, акваријуми), као ни на тавану.

Најпожељније је да рутер буде на средини дома или у собама где се највише користи, подаље од прозора, како не би дошло до загревања уређаја.

image