Магазин

Опрез када користите вај-фај на аеродрому - када се треба одмах дисконектовати

Када путујемо, важно је да останемо и онлајн повезани. Без интернета и вај-фаја не можемо да користимо мапе како бисмо се кретали новим местом, били у контакту са вољенима или истраживали ресторане. Али, да ли је коришћене јавног интернета безбедно и то посебно оног којег користимо на аеродромима?
Опрез када користите вај-фај на аеродрому - када се треба одмах дисконектовати© @ svetlanasokolova/freepik

Данас није тешко пронаћи бесплатан вај-фај, било да је то у хотелу, кафићу или аеродрому. Ипак, проблем је да осигурамо наше информације на јавној мрежи. Чак 43 одсто Американаца који редовно користе јавни вај-фај рекло је да је њихова безбедност на мрежи угрожена док га користе, говори истраживање Форбс Адвајзора.

"Коришћење јавног вај-фајa може бити по мало опасно и зато је битно да се користи на прави начин", каже Ерик План, директор компаније за мобилне услуге Ес-Ај-Ем-О.

Треба да будемо веома опрезни када се "качимо" на јавне мреже. За почетак, треба се уверити да се повезујемо на прави вај-фај аеродрома или кафића у ком се налазимо: "Ако постоји лозинка за повезивање, то је још боље. Ово ипак упућује да сте безбеднији, али не скроз", појашњава стручњак.

Да ли је бежични интернет на аеродрому безбедан

Стручњаци кажу да јесте, све док смо сигурни да смо на званичној мрежи и да поштујемо мере предострожности. "Хакери увек покушавају да буду корак испред безбедносних мера, али стручњаци за безбедност су урадили прилично добар посао да ипак остану испред хакера", рекао је Плам, а пише Ју-Ес-Еј-Тудеј.

Шта треба урадити ако смо повезани на небезбедну мрежу

"Промените лозинке, посебно када осетите да би могло доћи до хаковања. Такође би требало да проверите да ли има неуобичајених активности на вашим кредитним картицама", саветује Ерик.

Другим речима, обавити задатак и затим прекинути везу. Што мање времена проведимо на мрежи, мањем се ризику излажемо.

Како се заштитити податке од хакера

Када користимо вај-фај на аеродрому, требало би да урадимо све што је у нашој моћи да заштитимо информације - неопходно је да ажурирамо безбедносне системе.

"Такође, уколико је могуће користите VPN. То није велика инвестиција, додаје још један 'круг' безбедности", наглашава Ерик.

Битно је да када користимо вај-фај избегавамо или ако је могуће уопште не користимо банковне рачуне, пријављивење на мејлове. На уређајима постоје и алатке које омогућују управљање лозинкама, што је још једна корисна ствар коју можемо да искористимо.

image
VV inauguration
banner