Свет

Амерички политичар: Лагали су нас да су се Руси мешали у изборе, а уствари је то радио "Твитер"

Републиканац Рон Пол упитао је хоће ли и власник "Фејсбука" открити истину о уплитању те компаније у гласање и хоће ли неко смети да то од њега тражи
Амерички политичар: Лагали су нас да су се Руси мешали у изборе, а  уствари је то радио "Твитер"www.globallookpress.com © q58/ZUMAPRESS.com

Од како се, открило да је "птичица" са "Твитера", била све само не слободна, неки, попут бившег републиканског конгресмена Рона Пола, питају се која је улога осталих друштвених платформи у манипулисању истином.

"Свих тих година слушали смо лажи вашингтонских елита да се Русија мешала у наше изборе, а ипак je то радио 'Твитер'. Наравно, то отвара питања и о другим великим компанијама за друштвене медије као што је 'Фејсбук'. Хоће ли и Марк Закерберг разјаснити истину о уплитању његове компаније у изборе? Хоће ли неко имати храбрости да то од њега захтева", упитао је Пол у својој колумни објављеној на сајту "Рон Пол института за мир и напредак".

То што је нови власник "Твитера" Илон Маск пре неколико дана, преко новинара Мета Таибија, објавио "Твитер документа" у којима се наводи да је та друштвена мрежа уклањала садржај под налогом Демократске партије и њених чланова, Пол оцењује као огромну победу за све оне који цене Први амандман америчког устава.

Подсећа да је Масково и Таибијево откриће показало да су политичари и представници званичног Вашингтона вршили притисак на тимове задужене за цензуру на Твитеру да уклоне твитове, па чак и забране налоге чија је једина кривица била то што су објављивали садржаје за које моћници нису желели да их шира јавност чита.

"Не заборавимо да су многи који су тражили цензуру Твитера били званичници америчке владе који су положили заклетву на Уставу САД и његовом Првом амандману", рекао је Пол.

Овај политичар, иначе некадашњи кандидат за председника САД, навео је и да је важно разумети да су обе америчке политичке странке биле укључене у навођење Твитера да цензурише информације које им се не свиђају, али да су то свакако више радиле демократе. И то просто зато што су запослени у тиму за цензуру "Твитера" већином подржавали Демократску странку.

"Као што је истакао још један истински независни новинар, Глен Гринвалд - док је некада било контроверзно да ЦИА покушава да манипулише оним што Американци конзумирају у мејнстрим медијима, данашњи медији отворено ангажују 'бивше' вође и официре америчких обавештајних служби као аналитичаре вести. Си-Ен, Ен, Ем-Си-Ен-Би-Си, 'Фокс' и остали траже од бивших обавештајаца да кажу Американцима шта да мисле", каже Пол и наводи Гринвалдове речи да је "велика технолошка цензура критично оруђе државе националне безбедности".

Он међутим није оптимиста и не верује да ће се овој афери икада стати на реп, односно да ће се овај корупционашки скандал икад правилно истражити.

За то криви владу и напомиње да се "владине комисије" заправо баве прикривањем, а не откривањем почињених злочина.

"Али истина је моћна. Неких 58 година након што је Воренов извештај осветлио убиство председника Кенедија, анкете показују да мало Американаца верује у званичну причу. Истина је моћна и увек је морамо тражити. Ниједна количина лажи не може да издржи дезинфекционо средство истине. Хвала Илону Маску на храбрости и охрабрујемо га да настави", закључује Рон Пол.

image