Економија

Буџетски суфицит Русије у новембру повећан четири пута

Наплата пореза и дивиденти "Гаспрома" током новембра унела више од девет милијарди евра у савезни буџет
Буџетски суфицит Русије у новембру повећан четири путаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Руски буџетски суфицит наставља да расте и у новембру је увећан више од четири пута, и поред трошкова специјалне војне операције у Украјини, за шта је најзаслужнија исплата дивиденди и наплата пореза на профит "Гаспрома", преноси "Блумберг".

Фискални суфицит достигао је 557 милијарди рубаља (око девет милијарди евра) у првих 11 месеци ове године, речено је у Министарству финансија, у односу на 128 милијарди колико је пријављено у периоду од јануара до октобра.

Министарство финансија, које је предвиђало да би пад прихода ове године могао да буде око 0,9 одсто БДП-а, недавно је изменило своје пројекције и сада предвиђа пад од око 2 процента. Ипак, приходи од нафте и гаса настављају да расту, престигавши очекиване годишње приходе већ у првих 11 месеци.

Руска влада увела је ове године специјални порез на профит "Гаспрома", пошто је ова компанија у државном власништву остварила велику зараду услед пораста цена гаса на светском тржишту, иако је укупна количина извезеног гаса опала.

"Додатни приходи 'Гаспрома' су разлог за повећање суфицита савезног буџета. Прво, 'Гаспром' плаћа готово половину пореза на приход од нафте и гаса последњих месеци (у години). Друго, та компанија је платила дивиденде у вредности од око 600 милијарди рубаља у новембру. Без те последње уплате, платни биланс би вероватно био близу нуле у првих 11 месеци ове године", рекао је економиста Александар Исаков за "Блумберг".

Руска влада је до сада била у стању да покрије своје потребе за финансирањем без већих проблема, користећи новац из свог државног инвестиционог фонда и подстичући задуживање на домаћем тржишту, преноси амерички портал.

image