Свет

Кина упозорава САД: Не прелазите црвене линије Пекинга

Како је напоменуо министар спољних послова Кине Ванг Ји, иако су се односи Кине и САД генерално стабилизовали, негативни фактори су и даље присутни
Кина упозорава САД: Не прелазите црвене линије Пекинга© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Сједињене Америчке Државе не треба да се мешају у унутрашње ствари Кине и прелазе "црвене линије", рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

"Кинески захтеви су доследни, увек се залажемо за узајамно поштовање суштинских интереса. Сједињене Државе не би требало да се мешају у унутрашње ствари Кине, не би требало да потискују развој Кине и не би требало да прелазе црвене линије Пекинга у погледу суверенитета, безбедности и интереса Кине", рекао је Ванг Ји, а преноси кинеска централна телевизија.

Како је напоменуо министар, а касније саопштио и Стејт департмент, иако су се односи Кине и САД генерално стабилизовали, а две стране су појачале дијалог и сарадњу – негативни фактори настављају да расту и гомилају се.

Легитимно право Кине на развој се стално потискује, а њени суштински интереси доводе у питање, указао је кинески министар спољних послова.

"Свет гледа да ли ће Пекинг и Вашингтон радити заједно на решавању глобалних проблема или ће ући у сукоб, у којем ће обе стране изгубити", додао је он.

"Да ли ће се Кина и САД чврсто држати правог пута стабилности и напретка или ће се вратити назад грешкама из прошлости, озбиљно је питање постављено и једној и другој страни како би проверила њихова искреност и способност", оценио је Ванг Ји.

Кина разматра и развија односе са САД, узимајући у обзир одговорност коју носи пред читавим човечанством, светом и будућности, објаснио је кинески дипломата.

Блинкен је рекао да за администрацију председника САД Џозефа Бајдена велики значај има дијалог између САД и Кине, па и у спорним питањима.

САД воде лицемерну политику јер док Украјини шаљу помоћ, пребацују Русији и Кини што развијају нормалну сарадњу, оценио је кинески министар, коментаришући изјаву Блинкена да је забринут због подршке Пекинга Москви.

Узрок украјинске кризе се крије у нагомиланим противуречностима у области регионалне безбедности у Европи, оценио је Ванг Ји.

НАТО је одговоран за кризу у Украјини, указао је кинески дипломата, коментаришући изјаву генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да Пекинг мора да престане да подржава Русију у украјинском конфликту, ако жели да има односе са Западом.

"Алијанса би могла да размисли о својој улози, да престане да сваљује кривицу на друге и да преузме акције за политичко решење украјинске кризе", проучио је Ванг Ји.

Двојица званичника разговарали су пет и по сати, а потом се Блинкен састао са кинеским председником Си Ђинпингом.

Блинкен се налази у посети Кини од 24. априла, већ је посетио Шангај , где се састао са секретаром локалног партијског комитета Ченом Ђинингом, представницима привреде и студентима.

image
VV inauguration
banner