Свет

Британци признали: НАТО специјалци били активни у Украјини

Британски специјалци у априлу спроводили "војно и политички ризичне" операције у Украјини, признао официр
Британци признали: НАТО специјалци били активни у УкрајиниGetty © Scott Nelson

Британски маринци спровели су операције "високог политичког и војног ризика" на територији Украјине у априлу, признао је британски официр Роберт Мегован, преноси "Тајмс".

Пре Меговановог признања, руске тврдње да су НАТО трупе присутне у Украјини одбациване су од стране западних аналитичара и медија.

Припадници британских маринаца, који су учествовали у евакуацији британског дипломатског особља из Кијева у Пољску, напустили су Украјину у јануару. Ипак, око 300 њих послато назад у априлу, како би поново успоставили дипломатско представништво у Кијеву, али и спровели "друге дискретне операције", пренео је британски лист.

Ове операције спроведене су у "веома осетљивом окружењу и са високим степеном политичког и војног ризика", написао је Мегован.

Ово је први пут да је неки британски званичник признао да су њихове трупе спроводили операције на територији Украјине, иако Мегован није детаљније објаснио о каквим мисијама је реч. Британско министарство одбране одбило је да потврди раније наводе да су британски специјалци током априла обучавали украјинске трупе у Кијеву.

Руски председник Владимир Путин описао је сукоб у Украјини као конфликт између Русије и "целокупне западне војне машинерије", наводећи у септембру да су читаве јединице у тој земљи "под де факто командом западних саветника".

Западни медији негирали су Путинове тврдње. "Нема доказа да су НАТО копнене трупе ангажоване у Украјини, нити су НАТО официри командовали украјинским јединицама. Ово је мало вероватно да се догоди у будућности, пошто НАТО покушава да избегне ризике", рекао је сарадник Института за војну службу Уједињеног Краљевства Едвард Арнолд.  

Магованово признање доказује да Арнолд није у праву, али Велика Британија није једина земља чланица НАТО-а која је признала да су њене трупе присутне у Украјини. Неименовани званичник Пентагона у октобру је рекао новинарима да одређени број америчких војника контролише пошиљке америчког оружја на територији Украјине.

image