Свет

Америка шаље додатне трупе у Естонију: Јачају источно крило НАТО

У Естонији ће бити распоређене америчке пешадијске чете - јединице која се обично састоје од 80 до 250 војника
Америка шаље додатне трупе у Естонију: Јачају источно крило НАТОwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Сједињене Америчке Државе распоредиће наредних недеља додатне пешадијске трупе у Естонију, како би ојачале одбрану на источном крилу НАТО, саопштили су званичници естонског Министарства одбране.

У ову балтичку земљу биће распоређене америчке пешадијске чете - јединице која се обично састоје од 80 до 250 војника, наводи се у саопштењу министарства, преноси АП.

Истиче се да ће распоређивање војске бити праћено високопокретним артиљеријским ракетним системом, познатим као ХИМАРС, као и припадајућом опремом и системима за команду и контролу.

"Ова одлука означава значајно повећање војног присуства САД у Естонији и балтичким државама, што потврђује дугогодишњу посвећеност Америке у обезбеђивању безбедности нашег региона", рекао је естонски министар одбране Хано Певкур који је истакао да овај потез, такође, значајно јача положаје НАТО.

Естонија, сусед Русије, је прошле недеље најавила да ће набавити напредни систем ХИМАРС како би појачала одрамбене способности. Највећи пројекат набавке оружја икада земљу ће коштати више од 200 милиона долара.

У одвојеном саопштењу, америчка амбасада у Талину навела је да су америчке трупе део појачаног ротационог распоређивања трупа НАТО-а договореног на самиту алијансе у Мадриду раније ове године.

image
VV inauguration
banner