Свет

НАТО: Не видимо могућност за мир у Украјини, плашимо се Русије

Шеф НАТО поручио да Алијанса неће престати да шаљу оружје Украјини
НАТО: Не видимо могућност за мир у Украјини, плашимо се Русије© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Услови за мирно решење сукоба у Украјини "за сада не постоје", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и позвао западне савезнике Кијева да наставе да снабдевају оружјем Украјину.

Столтенберг је рекао да ће, иако је вероватно да ће сукоб ући у мирнију фазу током зиме, обе стране настојати да се прегрупишу и поново наоружају своје снаге, па би земље НАТО-а требало да наставе да пружају подршку Украјини.

"Услови (за дипломатско решење) за сада не постоје", рекао је Столтенберг "Фајненшл тајмсу" и додао да Русија није показала никакве знаке да жели да мирно оконча своју војну операцију. "Што више желимо мирно решење, то је важније да пружимо војну подршку Украјини", додао је он.

"Русија покушава да замрзне" сукоб пре него што "покрене већу офанзиву на пролеће", рекао је шеф НАТО-а.

"Сада Украјина има замах", рекао је Столтенберг, додајући да престонице земаља НАТО "стално разматрају које системе (оружја) желимо да испоручимо" Кијеву.

Русија је више пута истакла да је спремна за преговоре са Кијевом, али под одређеним условима, док украјински председник Владимир Зеленски категорично одбија могућност преговора и тражи од НАТО да се још више укључи у сукоб.

Упркос позивима Москве да не шаљу оружје Кијеву јер ће то довести до ескалације у Украјини, Запад редовно шаље оружје и опрему, али се не укључује директно у сукоб.

image
VV inauguration
banner