Магазин

Деца која се смирују уз мобилни телефон неће умети да контролишу своје емоције

Повећано време боравка испред екрана изазива проблеме са регулацијом емоција код деце, сматрају експерти.  Студија објављена у медицинском часопису "Јама педијатрија", анализирала је преко 400 родитеља деце узраста од 3 до 5 година, који користе мобилни телефон како би им одвукли пажњу и како је то утицало на понашање деце током наредних 6 месеци
Деца која се смирују уз мобилни телефон неће умети  да контролишу своје емоције© freepik/master1305

Често смо сведоци ситуација где родитељи дају детету мобилни телефон да би било мирно у ресторану, да не би било узнемирено у Дому здравља или на путу. Уколико се дете често ставља испред екрана да би било мирно, касније неће знати правилно да регулише своје емоције, говори најновија студија.

"Када видите да је дете узраста од 3 до 5 година узнемирено, да лежи на поду, удара, плаче и баца ствари, фрустрирано је, немојте му стављати мобилни телефон у руке да га смирите, јер му то неће помоћи у будућности", каже докторка Џени Радески, развојно бихејвиорални педијатар за Си-Ен-Ена.

Дајући деци мобилне уређаје у оваквим ситуацијама, учимо их да таквим понашањем могу да добију шта год желе, а  ускраћујемо могућност да науче како да се суоче са својим емоцијама, сматра педијатар. Идеални начин да се помогне детету је да му се да време и место да се смири. "Ниси лош зато што се лоше осећаш, само мораш да се мало одмориш, као што сви раде некада", предлог је докторке Радески, како помоћи деци да се суоче са тешким тренуцима.

Светска здравствена организација саветује родитеље да не излажу децу млађу од 1 године екранима - у било ком облику. А за децу узраста од 2 до 4 године укупно време пред екранима не би требало да буде дуже од сат времена дневно.

Докторка Џени Радески дала је савет како да помогнете детету да изрази своја осећања користећи боје. Своја осећања дете ће показати бојама, па уколико се осећа смирено и задовољно, дете показује зелену боју, за бригу и стање узнемирености жуту, а уколико је јако узнемирено и љуто, показаће то црвеном бојом. Такође, и родитељи могу исказати своја осећања користећи боје, што ће додатно помоћи деци у показивању својих, сматра педијатар.

image