Магазин

Родитељски поступци који нарушавају емоционалну везу са дететом

Емоционална блискост родитеља и детета је темељ породичних односа на којем стоји вишеспратница под називом "образовање". Сваки родитељ има потенцијал да ојача ову основу, али се нажалост, понекад изгуби веза са дететом. Ипак, и ако се изгуби, веза може поново да се успостави
Родитељски поступци који нарушавају емоционалну везу са дететом© Pixabay/ ID 460273

Једно од најмоћнијих оруђа које родитељи имају за подизање своје деце је природна емоционална веза која постоји између њих и њиховог детета. Деца која осећају блискост са родитељима имаће већу жељу да их послушају. Поред тога, ова веза је неопходна за емоционалну стабилност детета. Недавно психолошко истраживање које је проучавало људе у четрдесетим годинама, чији су родитељи били емоционално дистанцирани, довело је до закључка да су испитаници често били депресивни и да су осећали емотивну празнину. Такође, имали су више потешкоћа у прилагођавању на радну средину и нове друштвене ситуације.

Грешке које доводе до прекида емоционалне блискости

1. На дете обраћате пажњу само када оно уради нешто погрешно

Из неког разлога чешће се примети нешто лоше, а добро се подразумева. Када дете нешто испусти, ми то одмах видимо и коментаришемо, али када пажљиво држи предмет у маленој ручици, ћутимо, чак и не приметимо.

Треба разумети да дете памти када уради нешто погрешно, родитељ одмах обрати пажњу на њега. Његов закључак: прављење грешке = пажња. Број коментара и грдњи на његово понашање, пропорционалан је жељи детета да се сакрије и удаљи од родитеља.

 2. Не хвалите своје дете

Највероватније ће сада сви родитељи помислити:"Ја увек хвалим своје дете". Речи хвале у духу "браво", "добро" и "супер" по стоти пут, дете доживљава као празну фразу. Таква похвала увек има негативну страну - дете се осећа потцењено.

Овде је реч је о "квалитетној” похвали, када је родитељ пажљив према детету и види шта је тачно урадило. Треба похвалити конкретно понашање, јер на тај начин развијате самопоуздање код детета и способност да види резултат својих поступака.

 3. Не разговарате са дететом о његовим али ни својим емоцијама

"Немој да плачеш", "Немој да си тужан", "То је глупост", "С мамом је све у реду, нешто јој је упало у око" -  су фразе које дете отуђују од родитеља. Дете осећа да његове емоције нису прихваћене, исто тако и кад га родитељ лаже о својим. Какав закључак може да изведе? "Да, лоше је показати своје емоције, чак ни родитељи те неће разумети". 

Важно је да причате о својим емоцијама, али и дати детету прилику да прича о својим емоцијама и проблемима, без коментара у стилу "не треба тако да се осећаш".

4. Мислите да је ваше дете премало да би самостално доносило одлуке

"Мами је хладно - обуци џемпер" је шала коју сте сигурно сви чули. Међутим, деца понекад заиста боље знају шта желе. Дете може само да бира које панталоне да носи, са ким да се игра, које играчке да дели - ова листа се може наставити унедоглед.

Понудити детету избор значи развијати његову самосталност и одговорност. Будите уз њега као навијач, који му пружа подршку. Уосталом, сви ми, укључујући и децу, имамо право на грешке. Деца имају право да изаберу погрешну ствар, донесу погрешну одлуку и из тога извуку закључак (уз помоћ родитеља), и наставе да бирају даље.

5. Проводите мало времена заједно

Седење поред детета и гледање у телефон, док дете скупља слагалицу, се не рачуна у проведено време са дететом. Прићи му и скупљати их уместо њега - такође се не рачуна. Учествујте у његовој игри, на тај начин га можете нечему научити или ви научити нешто од њега, односно сазнати шта ваше дете занима и шта га брине.

Квалитетно време је способност да се прати иницијатива детета у игри, тако да се оно осећа важним, а да у родитељу види пријатеља.

Деци је потребна безусловна љубав и прихватање. Не заборавите на важност контакта са дететом, чак и ако сте уморни. Ако развијете емоционалну блискост и чврст однос са дететом док је мало, то ће умањити све евентуалне потешкоће које доносе следеће фазе у одрастању. 

image