Свет

Мађарска за месец дана замрзла руску имовину вредну скоро 870 милиона евра

Прошлог месеца укупна вредност замрзнуте руске имовине у овој земљи износила је само три хиљаде евра, наводе мађарски медији
Мађарска за месец дана замрзла руску имовину вредну скоро 870 милиона евраwww.globallookpress.com © Christian Spicker via www.imago-

Вредност руске имовине која је у новембру ове године била замрзнута у Мађарској износи 870 милиона евра, пренео је мађарски лист "Непсзава" позивајући се на извештај Европске комисије. Прошлог месеца укупна вредност замрзнуте имовине Русије у овој земљи износила је само три хиљаде евра.

"То је велика бројка чак и за европске стандарде", пише лист, јер укупна вредност све руске имовине која је замрзнута у државама чланицама Европске уније износи приближно 19 милијарди евра.

Укупна вредност замрзнуте руске и белоруске имовине у Италији износи 2,3 милијарде евра, у Немачкој – 2,2 милијарде евра, у Аустрији - скоро 1,8 милијарди евра. У Бугарској и Чешкој ове бројке износе приближно 11 милиона евра, а у Словачкој скоро пет милиона, преноси "Непсзава".

Русија је упозоравала да оваква пракса на Западу може довести до губитка вере у постајање права на имовину у овим државама, а из Централне банке Русије поручују да  спремају тужбе како би оспорили замрзавање међународних резерви земље у иностранству.

Замрзнути активи, по неким плановима са Запада, могу бити искоришћени и за обнову Украјине.

image