Свет

Блинкен оптужио Кину за покушај мешања у америчке изборе

Амерички државни секретар је такође рекао да је искористио састанак да изрази забринутост Бајденове администрације у вези са "подршком Кине руској одбрамбеној индустријској бази"
Блинкен оптужио Кину за покушај мешања у америчке избореGetty © Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је данас да су САД имале увид у доказе о покушајима Кине да "утиче и вероватно се меша" у предстојеће америчке изборе.

Блинкен је тврдње изнео новинарки Си-Ен-Ена на крају тродневног путовања у Кину, где се амерички шеф дипломатије састао са највишим кинеским званичницима, укључујући председника Кине Си Ђинпинга.

"Видели смо, уопштено говорећи, доказе о покушајима утицаја и могућег мешања (у изборе), и желимо да будемо сигурни да ће то бити прекинуто што је пре могуће", истакао је Блинкен, не прецизирајући о каквим се доказима ради.

Државни секретар САД је рекао да је поновио поруку коју је председник Џозеф Бајден дао Сију током њиховог самита у Сан Франциску прошлог новембра да се не меша у председничке изборе у САД 2024, када је Си обећао да Кина то неће учинити, наводи Си-Ен-Ен.

"Свако мешање Кине у наше изборе је нешто на шта веома пажљиво гледамо и потпуно је неприхватљиво за нас, и желео сам да будем сигуран да су поново чули ту поруку", рекао је Блинкен.

Он је такође рекао да је искористио састанак да изрази забринутост Бајденове администрације у вези са "подршком Кине руској одбрамбеној индустријској бази", и да нагласи да ће САД предузети даље мере поред постојећих санкција за више од 100 кинеских субјеката и појединаца, ако се та наводна подршка настави.

Он је одбио да пружи временски оквир за даље акције и нагласио да кинески колеге "нису признале улогу у рату у Украјини", али је окарактерисао ситуацију као "трговину са Русијом" и рекао да "успех Москве не зависи од Кине".

image