Русија

Пекинг: Са Москвом можемо заједно да одговоримо на изазове

Вежбе ће бити одржане у Источном кинеском мору, почеће 21. децембра и трајаће седам дана
Пекинг: Са Москвом можемо заједно да одговоримо на изазовеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Министарство одбране Кине саопштило је данас да предстојећа поморска вежба руске и кинеске војске под називом "Поморска сарадња" јача партнерство Пекинга и Москве и показује решеност две земље да заједнички одговоре не само на безбедносне претње у региону, већ и на глобалне изазове.

"Заједничка вежба има за циљ да покаже одлучност и способност две стране да заједнички одговоре на претње поморској безбедности и одрже међународни и регионални мир и стабилност", наводи се у званичном саопштењу кинеског министарства, преносе руски медији.

Војне вежбе одржаће се у Источном кинеском мору, у територијалним водама између Џоушана и Тајџоуа.

Министарство одбране Русије саопштило је у понедељак да је руска флота на челу са крстарицом "Варјаг" напустила Владивосток на крајњем истоку Русије како би учествовала у војним вежбама са Кином.

Вежбе ће трајати седам дана, од 21. до 27. децембра, а током њих ће се увежбавати ракетно и артиљеријско гађање ваздушних циљева, артиљеријски напади на морске циљеве, а такође и операције у води - противподморничке операције уз употребу оружја.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров претходно је напоменуо да јачање војне сарадње Кине и Русије представља одговор на акције НАТО-а и европских земаља, које доприносе томе да ситуација у Азијско-тихоокеанском региону може да експлодира.

"Русија је број један непријатељ НАТО-а, док је Кина на другом месту", рекао је Лавров крајем јула ове године, додавши да ће Кина за Запад бити следећа земља на тапету.

Москва и Пекинг крајем новембра извеле су и заједничку ваздушну патролу у Азијско-тихоокеанском региону. Ове вежбе нису биле усмерене против неке конкретне земље, и током њих није дошло до нарушавања ваздушног пространства треће државе, поручили су из две земље.

Упркос напорима Запада да, кроз све учесталије пакете санкција према Русији, и разним покушајима да дестабилизују кинеску економију, сарадња две државе је све интензивнија.

image