Русија

Русија: Мислили сте да је Ф-35 невидљив?

Руска авијација успешно пресреће америчке авионе, укључујући и оне пете генерације
Русија: Мислили сте да је Ф-35 невидљив?www.globallookpress.com © US Navy

На друштвеним мрежама се појавио снимак на којем руски ловци Су-27П изнад Балтичког мора пресрећу наводно невидљиви амерички авион Ф-35, италијанског ратног ваздухопловства.

На видео снимку се види како група НАТО ловаца лети близу руског ваздушног простора изнад Балтичког мора. Након што је настала потенцијална опасност, подигнути су руски ловци да идентификују и пресретну стране летелице, међутим, како су се приближавали, испоставило се да је међу бројним страним ловцима био и најновији амерички Ф-35.

Појављивање америчких авиона пете генерације које користе чланице НАТО-а у Европи, довело је до тога да су све присутнији у близини руских граница. Пресретање које се види на снимку се догодило у јуну 2021. године, када су ловци Ф-35 италијанског ваздухопловства подигнути да пресретну руске стратешке бомбардере Ту-160 изнад Балтика, али су их пресрели руски Су-27П из састава дежурних сила Балтичке флоте. 

Раније је руски авион Су-35 успео да се неопажено пришуња "стелт" авиону Ф-35 америчког ратног ваздухопловства изнад Сирије. Американци су изјавили да "тестирање 'стелт' авиона у Сирији није сасвим погодно и затим их уклонили одатле".

Према Телеграм каналу "Фајтербомбер", престретање на Балтику је први овакав сусрет два авиона Су-27П из Гардијског ловачког пука названог по А.И. Покришкин са ловцима Ф-35. 

image
VV inauguration
banner