Магазин

Кање Вест суспендован са Инстаргама и Твитера због антисемитистичких изјава

Обе платформе су уклониле Вестове постове и саопштиле да је прекршио правила против говора мржње
Кање Вест суспендован са Инстаргама и Твитера због антисемитистичких изјаваGettyimages.ru © Brad Barket

Музичар и модни дизајнер Кање Вест је привремено суспендован са Инстаграма након објављивања преписке са колегом Шоном Комбсом („Паф Деди“). Пре него што је објава уклоњена, у дискусији о мајицама из Вестове модне колекције са натписом "Бели животи су важни", Вест у порукама алудира на то да Шона „контролишу Јевреји“.

С обзиром на то да је у питању позната личност са великим бројем пратилаца, објава је врло брзо уклоњена и Вест нема могућност објављивања на Инстаграму до даљњег. На ову суспензију Кање одговара преко Твитера, на који се враћа први пут од 2020. године, постављајући слику себе и Марка Закерберга, извршног директора компаније ''Мета'' која држи Инстаграм.

Након овог шаљивог твита, Вест је објавио да ће покренути „Death con 3“ на Јевреје, вероватно асоцијација на „DEFCON“, то јест стање приправности америчких оружаних снага. Људи су схватили ово као метафору објаве рата јеврејском народу и Твитер је, као и Инстаграм, брзо реаговао закључавањем Вестовог профила.

Као и увек, реакције јавности на скандале Кање Веста су бурне, али подељене. С једне стране, људи Веста опужују за неодговорно понашање и да неко ко има милионе пратилаца и фанова не сме да прави објаве које се могу схватити као говор мржње. Други сматрају да је ова ситуација заправо цензурисање слободног говора и доказ многих теорија завере о контролисању познатих личности и друштвених мрежа. 

Теме слободног говора и политичке коректности данас нису довољно прецизно дефинисане, поготово у дигиталном свету. То је оно што чини овакве ситуације компликованим, поготово када су у питању позната имена у поп култури.

image