Србија и Балкан

Полиција забранила српском патријарху да уђе на КиМ; Порфирије: Врата мог дома за мене закључана

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са Патријархом поводом ситуације на КиМ и данашњег догађаја
Полиција забранила српском патријарху да уђе на КиМ; Порфирије: Врата мог дома за мене закључана© FOTO TANJUG/ RT GRAČANICA

Полиција тзв. Косова није пустила данас у 14:30 часова аутомобил са патријархом српским Порфиријем на административном прелазу Мердаре да уђе на простор КиМ, где се он упутио упркос јучерашњем допису Приштине да му није дозвољен боравак.

Патријарх се задржао у аутомобилу неколико минута, на страни коју контролише "косовска" полиција, а затим се окренуо и вратио ка Куршумлији.

Како јавља репортер РТ Балкан са лица места, Патријарх је прошао контролу на пункту на којем су Срби, а када је пришао "косовском" пункту, аутомобил је издвојен са стране. Након десетак минута чекања, поглавару СПЦ саопштено је да окрене аутомобил и врати се назад, јер не може да уђе у јужну српску покрајину.

Ово је први пут да је неком црквеном великодстојнику забрањен улазак на територију КиМ, и то након што није испунио "услове Приштине" у којима се од њега захтевало да се огради од српског народа на КиМ и да осуди Србе који су на барикадама.

О томе колико је скандалозна ова одлука власти у Приштини говори и информација да је "косовска влада" у мејлу којим је јуче обавестила поглавара СПЦ да му није одобрен улазак на Косово и Метохију захтевала од њега да се огради од Срба на барикадама, као услов за боравак на КиМ.

"Новости" су објавиле документ којим се патријарху Порфирију забрањује улазак на КиМ.

Вучић сутра са Патријархом

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са патријархом СПЦ Порфиријем у Патријаршији поводом ситуације на КиМ.

Најављено је обраћање јавности по завршетку састанка.

Петковић: Злочин каквом савремена цивилизација није сведочила

Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере данашњом забраном Приштине да се Патријарху српском Порфирију забрани улазак на КиМ, написао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на Твитеру.

"Његова Светост је физички враћен са прелаза Мердаре. Овим је Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере. Ускратити право поглавару СПЦ, човеку који проповеда љубав и мир, да борави у свом дому у Пећкој Патријаршији где се налази вишевековно седиште српских патријараха је злочин каквом савремена цивилизација није сведочила. Албански зулумћари су данас ушли у анале историје!", навео је Петковић на Твитеру.

Саопштење СПЦ

СПЦ је у саопштењу назвала одлуку привремених приштинских власти неразумном и неприхватљивом "са становишта људских права и верских слобода било ког човека".

У саопштењу се наводи да Патријарх апелује на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова црква.

"То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске православне цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске Православне Цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима", поручила је Информативна служба СПЦ.

Како је наведено, патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња.

Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим, како је наведено, заједно помоли Богу што пре буде могуће, саопштила је СПЦ.

Саопштење Патријарха Порфирија

Патријарх Порфирије се поводом данашњег догаћаја огласио на свом Инстаграм налогу:

"Као Патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве.

"Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника.

"Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом.

Од тренутка када сам кренуо овим путем понављам: где год сам био ван Косова и Метохије, био сам у туђини. Једино сам на Косову и Метохији код своје куће.

"Данас су врата на мом дому за мене закључана и ја се молим Богу да откључа срца оних који су их затворили и да љубав Божића и рођења Спаситеља додирне ум и савест свих људи."

Саопштење Српске листе

Антисрпски режим Аљбина Куртија у Приштини након укидања свих права Србима на Косову и Метохиј и континуираном репресијом над српским народом данас је отишао и корак даље спречавајући поглавара Српске православне цркве патријарха Порфирија да буде са својим верним народом и у својој цркви, саопштила је Српска листа.

"У дану када хришћани по грегоријанском календару прослављају Божић и моле се за мир, Аљбин Курти и његове слуге не дозвољавају да патријарх српски буде уз свој народ, и још једном својим ауторитетом позове на мир и суживот на овим просторима", наводи Српска листа у саопштењу.

Та странка истиче да ако се зна који значај СПЦ има међу нашим грађанима "лако је схватити сав револт и огорченост сваког православца због ове срамне и ничим изазване одлуке".

"Српска листа најоштрије осуђује овај сраман чин диктаторског режима у Приштини и позива све који се сматрају борцима за људска права да подигну глас и осуде овакво понашање репресивног режима у Приштини", наводи се у саопштењу.

Додају да сви лицемери који говоре о слободи кретања на северу, имају прилику да сада јавно осуде укидање права на слободу кретања од стране Аљбина Куртија српском народу, па чак и патријарху Порфирију.

"Ћутање на ово грубо кршење основних права српског народа биће мрља на образу међународне заједнице и поборника и бораца за људска права", закључила је Српска листа.

image
VV inauguration
banner