Србија и Балкан

Потврдили ултиматум Квинте? "Стандард": Немачка тражи да се под хитно уклоне барикаде

Аустријски лист пише да су протеклих недеља "милитантни националистички Срби на северу Косова" подигли барикаде на путевима
Потврдили ултиматум Квинте? "Стандард": Немачка тражи да се под хитно уклоне барикаде© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Барикаде на северу Косова морају под хитно бити уклоњене и косовски Срби треба да се врате у косовске институције, захтева Министарство спољних послова Немачке у саопштењу за бечки дневник "Стандард".

"Барикаде које су косовски Срби илегално подигли представљају и безбедносни ризик, те их треба уклонити што пре. Ми смо веома забринути због тензија на северу Косова", рекао је неименовани портпарол Министарства бечком листу.

"Стандард" пише да су протеклих недеља "милитантни националистички Срби на северу Косова" подигли барикаде на путевима, протестујући на тај начин, између осталог, због хапшења једног полицајца, који је, како наводи лист, осумњичен да је напао једно изборно место.

Они, "милитантни националистички Срби" који су поставили барикаде и организовали недавне демонстрације, припадници су партије "Српска листа" која је, тврди "Стандард", под директном контролом Владе Србије.

Та странка, указује дневник, "доводи у питање државност Косова и власти државе Косово над севером".

"Стандард" указује да је протеклих недеља на северу Косова, где живи велики број Срба, често било насиља над представницима косовских институција и новинара.

Реторика из Београда се, такође, преноси лист, даље заоштрила, наводећи да је председник Србије Александар Вучић чак и размотрио слање војске на Косово.

Поред тога, додаје дневник, премијерка Ана Брнабић је, преко твитера, напала амбасадора Немачке на Косову Јорна Родеа, који је затражио уклањање барикада.

Портпарол Министарства спољних послова Немачке рекао је "Стандарду" да се Роде јасно изјаснио и да је апеловао на Србију и Косово да се конструктивно ангажују у дијалогу.

Пренео је да је на састанку изасланика за Западни Балкан Министарства спољних послова Немачке са амбасадорком Србије у Берлину 21. децембра, као и немачке амбасадорке у Србији са председником Вучићем 22. децембра разговарано о томе.

"Очекујемо конструктиван приступ Србије. То смо јасно пренели и у тим разговорима. Важно је да се косовски Срби што пре врате у косовске институције. То је у интересу људи који живе на северу Косова", подвукао је портпарол.

Истовремено, додаје, Косово мора прихватити да стави на дневни ред примену договора о оснивању Заједнице српских општина из 2013. и 2015. године.

"Подржавамо изасланика ЕУ Мирослава Лајчака у напорима да, у оквиру дијалога, коначно напредује у постизању свеобухватне нормализације односа две земље", додао је неименовани портпарол.

Подсећамо, београдски медији јавили су синоћ да су амбасадори земаља тзв. Квинте упутили ултиматум председнику Србије Александру Вучићу са захтевом да Срби у року од 24 сата уклоне барикаде на северу Косова и Метохије.

Амбасадори САД, Велике Британије, Немачке, Италије и Француске, наводно, захтевају да се барикаде уклоне у року од 24 сата или ће, како наводе, дозволити председнику владе тзв. Косова Аљбину Куртију да уради што је наумио и да полицијском силом крене на Србе.

Писање аустријског листа посредно потврђује тврдњу о ултиматуму Квинте.

image