Русија

Захарова: Приштина ће проузроковати сукоб великих размера на Косову и Метохији

Руско Министарство спољних послова истиче да је кључни предуслов за косовско решење чврсто поштовање његових међународних правних основа
Захарова: Приштина ће проузроковати сукоб великих размера на Косову и Метохијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Игнорисање међународног права у случају Косову и Метохије само распаљује приштинске екстремисте, што може довести до почетка сукоба великих размера на Балкану, рекла је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова и нагласила да је кључни предуслов за косовско решење, ако неко заиста тежи миру, чврсто поштовање његових међународноправних основа.

"Неприхватљиви су покушаји подривања или игнорисања фундаменталне резолуције Савета безбедности УН 1244. Ново заоштравање које је избило у покрајини убедљиво показује да одступање од садашњег регулаторног оквира о Косову само провоцира приштинске екстремисте. Што није далеко од правог сукоба великих размера" поручила је Захарова.

Подсетила је да Срби већ 17 дана дежурају на барикадама које су подигли на северу региона у знак протеста због привођења бившег полицајца Дејана Пантића.

"Овај легитиман облик мирног, ненасилног отпора констрантном застрашивању и дискриминацији на етничкој основи изазвао је жесток гнев међу тзв. властима косовских Албанаца. Коришћене су претње да ће се барикаде уклонити силом. Јавно се избацују листе имена Срба оптужених за 'тероризам', међу којима има имена чланова породице председника Србије Александра Вучића", рекла је она.

Званични представник руског Министарства спољних послова је истакла да је кључни предуслов за косовско решење чврсто поштовање његових међународних правних основа.

Ћутање НАТО-а и ЕУ

Захарова је нагласила да за све ово време контингенти НАТО и ЕУ не могу и не желе да утичу на ситуацију око српске јужне покрајине, и додала да поигравање са званичним Бриселом у интересу косовских Албнаца превазилази све границе.

"Контигенти НАТО-а и ЕУ распоређени у региону не могу и не желе да утичу на то што се дешава. САД и ЕУ настављају да с висине разговарају са Србима, као што је то урадио високи представник ЕУ Жозеп Борељ, који је наредио Србима да 'одмах уклоне' барикаде. Оволико отворено глуматање Брисела и његово измиривање бескрајних апетита косовских Албанаца превазилази све замисливе границе цинизма", рекла је Захарова.

Истакла је да је стални притисак ЕУ и водећих земаља чланица на Србе са КиМ у оштрој супротности са њиховим самртним ћутањем о приштинском игнорисању обавезе формирања Заједнице српских општина у покрајини.

"Европска унија намерно уништава релевантне бриселске споразуме из 2013. године, затвара очи пред њихову вишегодишњу саботажу од стране косовских Албанаца, који добијају само олакшице – било у виду визне либерализације или разматрања чланства самопроглашене 'Републике Косово' у ЕУ", наводи се у саопштењу.

На Косову и Метохији остају тензије. Полиција у самопроглашеној Републици Косово је у децембру привела неколико полицајаца на северу због сумње да су починили ратне злочине током сукоба 1998-1999 и тероризма. Срби са КиМ су 10. децембра због овога подигли барикаде и дежурају на аутопутевима на северу региона.

image