Свет

Немачки политичар из кабинета Ангеле Меркел: Разумем владу "Косова", не постоји основ за ЗСО

Не може се у исто време приближавати Европској унији и флертовати с Москвом – каже немачки политичар из редова опозиционе ЦДУ Кнут Абрахам у интервјуу за "Дојче веле"
Немачки политичар из кабинета Ангеле Меркел: Разумем владу "Косова", не постоји основ за ЗСО© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Члан немачке делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Кнут Абрахам "с горчином" је констатовао да напори немачке владе у вези са интеграцијом Србије у Европску унију нису били довољно успешни, да су преговори практично заустављени док средства из блока и даље стижу.

"То кажем са горчином, желео бих да видим активну, европску Србију, која би имала вољу за мирну коегзистенцију са суседним Косовом, у најмању руку. Желео бих Србију која активно хоће у Европску унију и такође зна у шта се упушта. Овако све то изгледа као преко воље", рекао је Абрахам у интервјуу за "Дојче веле" и додао да зато земље чланице треба да кажу "радо бисмо вас примили у клуб, али онда морате да имате исте циљеве као и ми".

Не одобрава санкције као меру притиска на Србију, каже он, али би требало да се размисли о замрзавању или заустављању приступних преговор: "Ако основа није добра, онда и преговори немају смисла."

Осврћући се на тензије на северу Косова рекао је да је "заиста забринут", али и оценио да је то "апсолутно неспојиво са заједничким настојањем Србије и 'Косова' да иду у правцу Европе". Решење види у разговору с обе стране.

"Пре свега сматрам да би српска страна морала да разуме да не може да вози у две траке. Није могуће имати нормалне приступне преговоре с Европском унијом, а истовремено се играти ватром на северу Косова", јасан је био Абрахам.

И још јасније: "Не може се у исто време приближавати Европској унији и флертовати са Москвом. То је по себи искључено, јер се Европска унија јасно позиционирала у погледу санкција, и то очекује и од оних који би да постану чланови Уније."

Немачки демохришћански политичар сасвим разуме то што влада тзв. Косова, "као влада суверене државе, на својој државној територији" жели да спроведи поједина правила, као нпр. у вези с регистарским таблицама, али би требало да размисли да ли је повезивање спровођења тих мера с казнама паметно.

Упитан да прокоментарише формирање Заједнице српских општина, договорене још Бриселским споразумом, Абрахам је приметио да је за тако нешто неопходно поверење у лојалност грађана државе који су друге националности.

"А ако тог поверења нема, као што је то тренутно случај, пошто се знају страшни примери са севера, из Митровице, онда не постоји основа за једну такву српску заједницу општина", појаснио је Абрахам додавши да je тако нешто дугорочно замисливо.

На питање шта Немачка чини да се на КиМ избегне ескалација сукоба, Кнут Абрахам је рекао да досадашња дипломатска активност није довољна када је ситуација лоша. Зато би добро било да, каже он, Немачка започне врло интензивне посете по региону, како би учинили што је до ње, поред онога што мора да учини Брисел, а да би се ситуација смирила.

image