Србија и Балкан

САД највише брине "руски утицај" на Балкану: За тзв. Косово више него за Србију

Америка помаже земље подложне "утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру"
САД највише брине "руски утицај" на Балкану: За тзв. Косово више него за Србијуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је извештај Фонда о борби против руског утицаја (ЦРИФ), у коме се наводи да су САД потрошиле више од милијарду долара од 2017. године до сада за финансирање невладиних организација, медија, али и других организација и програма који се супротстављају руском утицају.     

Највећи део тих средстава, чак 621,5 милиона долара, издвојено је за финансирање организација и програма у источној Европи, за земље Вишеградске групе – Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, док је за балканске земље одвојено 454 милиона долара.

Српском невладином сектору отишло је 55,5 милиона долара, а тзв. Косову 61,1 милион долара.

САД су за Босну и Херцеговину определиле нешто више од 80 милиона долара, Северну Македонију 67,4 милиона, а Црну Гору 50 милиона.

У извештају се наводи и да је за Бугарску издвојено 47,7 милиона, Словенију – 40,3, Албанију – 39 милиона, Хрватску – 11,4, а за Грчку 0,7 милиона долара.

Програми ЦРИФ-а креирани су ради остваривања циљева Закона о сузбијању утицаја америчких противника кроз санкције, односно пружања иностране помоћи земљама подложним "утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру".

Следеће, 2023. године, према извештају Стејт департмента, приоритети администрације америчког председника Џозефа Бајдена биће помоћ Украјини и савезницима у Европи, али и партнерима који су "на путу ка демократизацији, евроатлантским интеграцијама и отвореној тржишној привреди". За то је планирано више од 60 милијарди долара.

Када је реч о Западном Балкану, САД ће 2023. издвојити више од 106 милиона долара овом делу Европе како би подржале реформе у вези са ЕУ интеграцијама, супротстављање "руском утицају и дезинформацијама" и Народној Републици Кини.

Од 106 милиона у Србију ће стићи више од 23 милиона долара за помоћ која ће се, поред већ наведене борбе против "руског утицаја", односити и на јачање локалних самоуправа, заустављање "одлива мозгова" и помирење међу етничким групама, пише у извештају Стејт департмента.

image
VV inauguration
banner