Србија и Балкан

Блокиран прелаз Мердаре ка Подујеву; Вучић обишао припаднике војске: Верујем у српску снагу

Рано јутрос у Северној Митровици постављене су две нове барикаде
Блокиран прелаз Мердаре ка Подујеву; Вучић обишао припаднике војске: Верујем у српску снагу© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 18. дан, у знак протеста због хапшења Срба и присуства специјалних снага полиције самопроглашеног Косова на северу.

Рано јутрос у Северној Митровици постављене су две нове барикаде: прва - којом је препречен пут који од источног моста преко Ибра, односно од раскрснице у Бошњачкој махали, води према центру Северне Митровице и даље према Звечану и друга која се налази на новом мосту на путу који из центра Северне Митровице води према магистрали Митровица - Лепосавић.

Патријарху српском Порфирију јуче је забрањен улазак на КиМ, враћен је са административног прелаза Мердаре у централну Србију. Српски званичници окаракретисали су овај чин Приштине као нецивилизацијски и навели да се није десило "од турске окупације" да се на овај начин поступа са свештеним лицима. 

Вучић је синоћ, после најава да је Приштина наводно подигла борбену готовост својих снага, наредио да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, а наложено је и подизање борбене готовости јединицама МУП-а.

"Желим да вас обавестим да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо дати све од себе и да ћемо бринути да на сваки начин сачувамо мир и стабилност, како би заштитили наш народ на северу Косова и Метохије," изјавио је председник Србије Александар Вучић на Инстаграму поводом тога што је Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију.

"У складу са тим, а после наоружавања Албанаца и подизања њихове борбене готовости, предузећемо све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", додао је он.

Јуче увече истекао је ултиматум Квинте којим је Квинта Србима са севера КиМ дала 24 сата да уклоне барикаде.

Све најновије вести о ситуацији на КиМ пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 27. дец 2022 • 22:28

    22:28

    Блокиран прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву

    Група од 20 људи блокирала је вечерас прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву.

    У циљу подршке Србима са КиМ, постављени су трактори и камион са приколицом, преноси РТС.  

    Они су најавили да ће ту остати до даљег и изразили наду да ће им се придружити још људи.

  • 21:54

    Председник Србије обишао јединице Војске Србије

    Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је вечерас завршио обилзак дела јединица Војске Србије између Краљева и Рашке.

    "Негде између Краљева и Рашке. Завршио обилазак дела јединица наше војске, наших јунака и пошао на састанак са представницима Срба са Косова. Верујем у правду и право, али више од свега у српску мудрост, али и снагу и одлучност. Живела слободарска Србија!", поручио је председник Србије.

  • 21:31

    Брнабић поручила Османи: У потпуности се слажем, правда ће преовладати и Курти ће пасти

    Председница Владе Србије Ана Брнабић оштро је вечерас критиковала председницу привремених приштинских институција Вјосу Османи због њених неоснованих оптужби на рачун Србије и председника Алекасадра Вучића.

    "Коначно (!), у потпуности се слажем са госпођом Османи: демократија и владавина права ће преовладати. Зато су ту барикаде. Срби штите своје право гласа (које сте им одузели), право на праведно суђење (које сте им ускратили) и Бриселски споразум. Они цће победити и Курти ће бити поражен", поручила је Брнабић на Твитеру.

    Османи је претходно на Твитеру оптужила Србију и председника Вучића да стоје иза напада на новинаре на северу КиМ, наводећи да ће српске власти "пропасти", а ''да ће превладати демократија и владавина права''. 

  • 20:45

    Вучић вечерас обилази јединице Војске Србије између Краљева и Рашке

    Председник Србије Александар Вучић обилази вечерас јединице између Краљева и Рашке, потврђено је Танјугу из Председништва Србије

    У наредним сатима, председник Вучић, министар одбране Милош Вучевић, амбасадор Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговараће са представницима Срба са севера КиМ у касарни у Рашкој.

    Очекује се да разговори трају до раних јутарњих сати.

  • 20:36

    Савет албанских амбасадора: Бајден да притисне Србију да уклони барикаде  

    Савет албанских амбасадора упутио је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у коме се од њега тражи да изврши притисак на Србију како би се уклониле барикаде на северу КиМ и изражава "забринутост због недавних дешавања на северу Косова", преноси "Косово онлајн".

    "Србија угрожава циљеве Косова за демократију, мир и поштовање права у региону", наводи се у писму и додаје да постављене барикаде изазивају бројне потешкоће Србима.

    Наводи се да је Србија делује "као представник Русије на Косову", те да је захтев за распоређивање 1.000 војника отворена претња која ризикује широк сукоб.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 18:50

    Петковић немачком амбасадору: Да ли албански новинари више вреде?

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић упитао је данас немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа зашто није осудио забрану уласка на КиМ новинарки РТС-а Светлани Вукмировић и да ли то значи да албански новинари вреде више.

    Петковић је тако реаговао на објаву Родеа на Твитеру поводом напада на екипу ТВ "Кљан Косово" у Зубином Потоку, у којој је Роде навео да немачка амбасада снажно осуђује насиље над новинарима и затражио да се медијима омогући да раде слободно и без страха од насиља.

    "Амбасадоре како то да нисте осудили забрану уласка на КиМ новинарки РТС-а Светлани Вукмировић? Да ли албански новинари вреде више или је проблем у Светланином извештавању о животу Срба на КиМ?! Сви новинари би требало да имају једнака права, зар не?", упитао је Петковић на Твитеру.

     Новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић ни данас није дозвољено да уђе на КиМ, а и јуче је враћена са административног прелаза Мердаре.

     

  • 18:35

    Свечља: Приштина блиско сарађује са међународним партнерима што омета Србију

    Приштина не жели рат, али је посвећена борби против криминала и тероризма, изјавио је данас министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелал Свечља.

    Свечља у поруци на Фејсбуку тврди да "Србију кочи то што годинама подржава криминалне групе на северу КиМ" и да није истина да су тзв. косовске безбедносне снаге стављене у стање приправности већ да обављају свакодневне задатке, називајући такве изјаве пропагандом Србије и Русије. 

    Он је оптужио Србију је  да је, под утицајем Русије, подигла стање борбене готовости и наредила постављање нових барикада како би, тврди, заштитила "криминалне групе".

    Истакао је да Приштина блиско сарађује са међународним партнерима као и да то "oмета Србију, која чини све да барикаде изазову чак и људске жртве, а о томе сведоче узастопни оружани напади на полицијске службенике, припаднике Еулекса, а однедавно и Кфор", тврди Свечља.

  • 17:30

    Командант летонског Кфора: Циљ пуцњаве највероватније уклањање барикада

    Командант летонских снага у саставу Кфора, генерал-потпуковник Леонидс Кланин, оценио је данас да је циљ пуцњаве у близини патроле летонског Кфора у недељу увече "највероватније било уклањање барикада".

    "Највероватније је да је један од циљева ове провокације био уклањање барикада, како би се људи слободније кретали", рекао је Кланин за ”Балтик тајмс” и додао је да је циљ оних који су пуцали био да ”смањи активности Кфора између сукобљених страна”.

    Кланин је поновио да је сврха међународних безбедносних снага на Косову и Метохији смањење тензија.

    "У сваком случају, ово је мировна мисија. Постоје две сукобљене стране и такви инциденти се могу очекивати у будућности. Али такви инциденти не могу да нас уплаше до те мере да бисмо престали да испуњавамо своју мисију”, изјавио је Кланин.

  • 16:22

    Швајцарска влада: Кфор и Еулекс од суштинског значаја за безбедност на северу КиМ

    Швајцарска влада је навела да су Кфор и Еулекс од суштинског значаја за одржавање реда и безбедности локалних заједница на северу Косова и Метохије.

    У објави на Твитеру, швајцарска влада поново је позвала Београд и Приштину да се уздрже од било каквих акција које би могле да доведу до додатне ескалације ситуације на северу КиМ.

    "Још једном позивамо све заинтересоване стране да се уздрже од било каквих радњи које би могле да додатно ескалирају ситуацију", наводи се у објави.

  • 16:19

    Одржан протест испред амбасаде Србије у Тирани

    Група грађана протестовала је данас испред амбасаде Србије у Тирани против политике Београда и постављања барикада на северу Косова и Метохије, преносе албански и приштински медији.

    Током протеста, који су организовали Организациони савет Народне скупштине Албаније и Унија цивилног друштва Албаније, учесници су тражили од Владе Албаније да услови односе са Србијом и да председник Албаније сазове Савет за националну безбедност, преноси приштинска "Коха диторе".

    Председавајућа Организационим саветом Народне скупштине Албаније, коју "Албанијан дејли њуз" није именовао, рекла је да Албанци не желе рат, али су спремни да, како је рекла, "бране своју земљу".

    Она је оптужила Београд да на северу КиМ чини оно што Русија ради у Украјини и да води политику која доводи до дестабилизације на Балкану.

    Протест је одржан под мотом "Руке даље од Косова", а учесници су носили и транспаренте са натписом "Не дирајте Митровицу", "Трепча и Ујмани (албански назив за Газиводе) припадају Косову".

image