Свет

Франсоа Оланд: Ангела Меркел је рекла истину, Минск је био куповина времена

Споразуми из Минска су украјинској војсци дали прилику да ојача, рекао је бивши француски председник
Франсоа Оланд: Ангела Меркел је рекла истину, Минск је био куповина временаGetty © Francois Durand

Бивши председник Француске Франсоа Оланд изјавио је да је Ангела Меркел говорила истину када је рекла да су Мински споразуми били само куповина времена за Украјину.

"Ангела Меркел је у праву. Споразуми из Минска су за неко време спречили руску офанзиву", рекао је Оланд за "Кијев индипендент".

Он је истакао да је Запад тај "предах" искористио како би спречио било какве руске покушаје за напад на Украјину.

"Од 2014. године, Украјина је ојачала свој војни положај. Заиста, она је потпуно другачија од оне из 2014, обученија је и опремљенија. Заслуга споразума из Минска је што су украјинској војсци дали ову прилику", навео је Оланд.

Почетком децембра, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да је сврха Минских споразума била да се Украјини "купи време" током којег ће ојачати за нове сукобе са Русијом и додала да НАТО није био у стању да пружа војну подршку кијевском режиму у мери у којој то чини данас.

"Она је то време искористила да ојача", указала је Меркелова и додала да "Украјина из 2014/2015. није Украјина коју видите данас".

Она је истакла да би руски председник Владимир Путин тада "лако прегазио" Украјину.

У интервјуу за немачки лист "Цајт" изјавила је и да би покретање поступка за приступ Украјине у НАТО 2008. године, када је Украјини и Грузији обећана НАТО перспектива, било погрешно. 

"Нити су те земље задовољавале услове за приступ, нити су последице такве одлуке биле до краја размотрене", поручила је Меркелова.

image