Русија

Путин: Меркелова разочарала

Владимир Путин каже да је Москва и даље отворена за дијалог, а председник Белорусије Александар Лукашенко поручује да не верује изјавама немачке канцеларке
Путин: Меркелова разочаралаGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Коментаришући изјаву бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел да је одлука о Споразумима из Минска била донета само да би се Кијеву дало више времена како би ојачао и спремио за војни сукоб, руски лидер је рекао да ове речи показују да је Москва била у праву што је покренула војну операцију у Украјини. 

Коментари Меркелове су, додао је Путин, неочекивани и разочаравајући.

"Ипак смо мислили да ће немачке власти, иако су подржавале Кијев, да буду искреније по овом питању", поручио је руски председник. 

Поверење између Москве и Запада, како каже, већ је "скоро на нули", али после ове изјаве "није јасно како даље преговарати – са ким и уз какве гаранције". Поручио је да је Москва и даље отворена за дијалог, али се запитао коме уопште може веровати. 

"Свеједно, на крају ћемо морати да преговарамо. Много пута сам рекао да смо спремни за те договоре, отворени смо, али то нас тера да размишљамо, наравно, с ким имамо посла", рекао је руски председник.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да не верује изјавама Меркелове да су западне земље на преговорима Нормандијске четворке о решавању сукоба у Донбасу у Минску 2015, желеле да преваром добију на времену како би ојачали украјинску армију.

"Изнео сам своје гледиште о томе  председнику Русије Владимиру Путину. Ако је било како она каже, то је одвратно. Ни ја нисам ово очекивао, а ни председник Русије који је рекао да га је изненадио такав напад Ангеле Меркел. Понашала се одвратно, хоће да буде у тренду", рекао је Лукашенко у интервјуу за телевизију Русија 24, а пренеле су РИА Новости.

Према његовим речима, споразуми из Минска о Донбасу и позиција Меркелове, као и других, укључујући бившег председника Украјине Петра Порошенка, тада су били веома озбиљни.

"После састанака у Минску цео свет је причао о томе да је коначно направљен корак напред и потписани споразуми, рат је престао, људи су престали да гину. Све је то позитивно оцењено", рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је изразио чуђење како је могуће данас на тој позадини рећи да су они са Порошенком, бившим председником Француске Франсоа Оландом, "кога је она водила за руку пред мојим очима", наводно извели тајну операцију, преварили све, пре свега, Русију и Путина.

"Онда су сви у свету имали паузу и прилику да припреме украјинску војску за овај рат. Чак и ако је то онако како сада покушавају да представе, зашто сада завијати и јаукати када је рат", упитао се Лукашенко.

image