Русија

Путин: Нећемо дозволити да Запад подели и ослаби Русију преко украјинског народа

Руски председник честитао грађанима Нову годину
Путин: Нећемо дозволити да Запад подели и ослаби Русију преко украјинског народа© Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Владимир Путин упутио је новогодишњу честитку Русима, али не са позадином Кремља, већ војницима, од којих су многи на униформама имали државна признања, преноси ТАСС.

"Завршава се 2022. година. Била је то година тешких, неопходних одлука, најважнијих корака ка стицању пуног суверенитета Русије и моћне консолидације нашег друштва", рекао је Путин.

Према његовим речима, "то је била година која је много тога ставила на своје место, јасно одвојила храброст и херојство од издаје и кукавичлука, показала да нема веће силе од љубави према породици и пријатељима, оданости пријатељима и друговима, оданости своје Отаџбине".

"Заједно градимо и стварамо. Главна ствар је судбина Русије. Одбрана отаџбине је наша света дужност према нашим прецима и потомцима", поручио је Путин.

Он је прошлу годину назвао годином кључних догађаја који постављају темеље за будућност и независност.

Руси никада неће дозволити раскол Руске Федерације

Путин је нагласио да је Запад лагао о миру, као и да цинично користи Украјину и њен народ за цепање Русије.

"Запад је лагао о миру, али се спремао на агресију, а данас то признаје отворено, више се не стиди. Цинично користе Украјину и њен народ да ослабе и цепају Русију. Никада никоме нисмо дозволили и нећемо дозволити да то уради", нагласио је руски лидер.

Он је додао да је Русији објављен прави санкциони рат, а да они који су га започели су очекивали потпуно уништење земље, које се није догодило.

"Ове године нам је објављен прави санкциони рат. Они који су га започели очекивали су потпуно уништење наше индустрије, финансија, транспорта. То се није десило, јер смо заједно створили поуздану линију сигурности", истакао је Путин.

Независна и сигурна будућност земље зависи само од Руса

Руски председник је рекао да верује да ће Русија остати велика, независна, да ће ићи само напред, као и да суверена будућност Русије зависи од самих Руса.

"Увек смо знали, а данас смо поново уверени да суверена, независна, сигурна будућност Русије зависи само од нас, од наше снаге и воље! Верујем да ће Русија остати велика, независна и да ће ићи само напред", нагласио је он.

Путин је додао да је одлазећа година донела велике, кардиналне промене како за Русију, тако и за цео свет.

"Прошла година била је испуњена немирима, стрепњама и бригама. Али наш вишенационални народ, као што је то био у свим тешким временима руске историје, показао је храброст и достојанство, речју и делом подржао је браниоце отаџбине, наше војнике и официре, све учеснике специјалне војне операције", рекао је руски председник. 

Како је навео, Руси се удружују да сами помогну другима, без икаквих формалних упутстава, као и да грађани, посебно пружају помоћ становницима Донбаса.

"Сматрам веома важним што су у протеклој години особине као што су милосрђе, солидарност и активно реаговање добиле посебан значај у нашем народу. Све више грађана осећа потребу да помогне другима. Они се удружују, без икаквих формалних упутстава. Желим да вам се захвалим за осетљивост, одговорност и добродушност", рекао је руски лидер.

Русија ће учинити све да помогне породицама погинулих бораца

Руски председник рекао је да разуме и свим срцем дели бол породица погинулих војника, захваливши свим војницима на служби. 

"Разумем колико је тешко сада, у новогодишњој ноћи, њиховим женама, синовима, ћеркама, њиховим родитељима, који су одгајали праве хероје. Свим срцем делим ваш бол и молим вас да прихватите искрене речи подршке. Учинићемо све да вам помогнемо да одгајате своју децу, да им дате пристојно образовање, да стекну професију", рекао је он.

Путин је скренуо пажњу да је Нова година најповољнији тренутак да се све ситне замерке оставе у прошлости, а да се најдражима испричају своја нежна осећања.

"Нека нам свима ове искрене речи и племенита осећања дају што више духовне снаге, уверења да ћемо заједно пребродити све тешкоће и сачувати своју земљу великом и независном, само ћемо ићи напред, побеђиваћемо, зарад наших породица и зарад Русије", закључио је руски лидер.

image