Русија

Путин честитао празнике само Вучићу и Орбану у целој Европи

Председник Русије неће честитати Нову годину лидерима непријатељских земаља, поручили су из Кремља
Путин честитао празнике само Вучићу и Орбану у целој Европиwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic

Од свих европских лидера, само су се председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан нашли на списку оних којима су из Кремља стигле честитке за предстојеће празнике.

Председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Србије празнике, уз напомену да су српско-руски односи ове године наставили да се развијају на принципима стратешког партнерства, наводи се на званичном сајту Кремља.

Ојачана је практична сарадња у трговинској, економској, културној и хуманитарној сфери. Продубљено је поверење у политичком дијалогу и успешно се развијају међународни и регионални послови, што је посебно тражено у тренутној тешкој геополитичкој ситуацији.

Интересантно је да је честитку добио и Виктор Орбан, иако је Мађарска увела санкције Русији, али уз честе критике оваквих западних метода. 

Владимир Путин истакао је у честитки мађарском премијеру да упркос тешкој међународној ситуацији односи две земље одржавају позитиван тренд. 

Без честитке за непријатељске земље

Владимир Путин пожелео је срећну Нову годину и Божић бројним светским лидерима. Телеграми су упућени лидерима Абхазије, Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана, Узбекистана и Јужне Осетије, Боливијe, Бразилa, Мађарскe, Венецуеле, Индијe, Вијетнамa, Кинe, Кубe, Републике Никарагве, Сирије и Турскe.

Прес служба Кремља је напоменула да Путин неће честитати Нову годину лидерима непријатељских земаља са којима заправо нема контаката.

На листи недостају француски председник Емануел Макрон, немачки председник Олаф Шолц и амерички председник Џо Бајден, с тим да ни они сами нису послали честитке Русији.

"Сада заправо немамо никакве контакте са њима. А с обзиром на непријатељске акције које они континуирано предузимају, председник им неће честитати", објаснио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

На крају прошле године Путин је САД-у честитао Нову годину уз напомену да Русија и САД, као земље које сносе посебну одговорност за међународну и регионалну стабилност, могу и треба конструктивно да комуницирају, удружујући снаге пред бројним изазовима и претњама са којима се човечанство суочава, подсећају "РИА Новости".

image