Грушко: Приморати Приштину да одустане од дестабилизације Балкана

Власти тзв. Косова морају да се присиле како би одустале од својих милитантних планова, као и да испуне обавезе из Бриселског споразума, поручио је заменик руског министра спољних послова
Грушко: Приморати Приштину да одустане од дестабилизације Балканаwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко изјавио је да власти тзв. Косова иду ка ескалацији, као и да западне земље треба да изврше притисак на Приштину и натерају је да одустане од својих милитантних планова, преносе "РИА Новости".

"Са великом забринутошћу пратимо развој ситуације на твз. Косову и око њега. Видимо да косовске 'власти' иду ка ескалацији, а нама је очигледно да се ослањају на подршку, отворену и скривену, својих налогадаваца, пре свега Европске уније и Вашингтона", рекао је Грушко.

Према његовим речима, "сви они који утичу на ток деловања тзв. Косова треба да изврше притисак у правцу проналажења политичког решења".

"Пре свега, треба приморати Приштину да одустане од својих милитантних планова, који су усмерени на дестабилизацију Балкана, и да испуни све раније преузете обавезе из Бриселског споразума, који предвиђа стварање заједнице српских општина као централни елемент у решавању косовског проблема", закључио је Грушко.

Раније је, у интервјуу за немачки лист "Велт", премијер тзв. Косова Аљбин Курти позвао на веће присуство НАТО трупа на 'Косову', "зарад јачања мира и безбедности у читавом региону Западног Балкана".