Свет

Кијево-печерска лавра у рукама отимача

Украјинске власти су у јеку прогона УПЦ незаконито заплениле две лаврине цркве. Свештенство не може да уђе у храмове а сва имовина прети да буде одузета. Верски аналитичари ове прогоне пореде са оним из совјетских времена
Кијево-печерска лавра у рукама отимачаwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Украјински званичници противзаконито изгоне монахе из Горње лавре, не дозвољавају им да са собом понесу иконе и траже да се црквене драгоцености предају "према пописаном инвентару", рекао је намесник Кијево-печерске лавре митрополит вишгородски и чернобилски Павел Лебед.

Од првог јануара свештенству је канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) забрањен приступ двема црквама Кијево-печерске лавре: главном Успенском саборном храму и Трпезној цркви. Обе цркве се налазе у такозваној Горњој Лаври.

Ректор Лавре митрополит Павле је изјавио да власти не пуштају свештенство УПЦ на територију Горње лавре, упркос томе што, како је навео, уговор о закупу Успенског и Трпезног храма још није раскинут, пошто УПЦ није званично обавештена о томе.

"Истерују нас из Горње лавре, не дају нам наше иконе. Направили су налог. Речено нам је да сав инвентар који је пописан морају да узму. А ко га је пописивао када смо га доносили?" рекао је митрополит Павле.

Према његовим речима, храм је обновљен средствима верника, а новецм који је братија прикупила рестауиран је Успенски саборни храм.

"Ми смо скупљали новац, а не држава. Данас смо принуђени да предамо, и предаћемо, царске двери Успенског сабора које су од велике вредности, позлаћени иконостас, престоле. Не намеравамо да чупамо фреске са зидова. Дајемо држави све 'како је пописано' али да се сете да када дође време, а неће њихова бити довека, питаћемо за све пописано", упозорио је архијереј.

Он је додао да га је украјинска Служба безбедности (СБУ) и Министарство унутрашњих послова Украјине оптужило да је наводно позивао на побуну.

"Био сам и бићу против овога. Позивам све да се са вером и љубављу сећају своје земаљске отаџбине. Позивам на стрпљење, читајте Јеванђеље, Псалтир сваки дан, памтите имена војника, старешину цркве, памтите своје владике и свештенство. Гонитељи Цркве Христове не могу да победе Христа. И Ирод је хтео да победи Христа, убио је 14.000 беба и умро изједен од црва", закључио је митрополит.

Јудејски краљ Ирод је у време Рођења Христовог наредио је да се побију сва новорођена деца како би спречио да, по пророчанству, цар Јудејски који је тада рођен у Витлејему заузме његов престо.

Крајем децембра је украјински министар културе Олександр Ткаченко најавио стварање комисије која ће решити питања коришћења имовине Кијево-печерске лавре, наводећи да до завршетка провере комисије у Успенском и Трпезном храму неће бити служена Литургија.

Канонској УПЦ је тек 27. децембра у писму јављено да уговор о коришћењу Успенског сабора и Трпезне цркве Лавре истиче 31. децембра 2022. године и да споразум неће бити продужен, а председничким указом су примењене личне санкције према архијерејима УПЦ.

Црквени званичници сматрају да уговор о закупу Кијевско-печерске лавре, према закону, треба аутоматски да буде продужен, а истицање споразума последњег дана 2022. године сматрају незаконитим.

Председник синодалног одељења Московске патријаршије за односе између Цркве, друштва и медија Владимир Легојда рекао је за "РИА Новости" да су украјинске власти, након прогона УПЦ, незаконите решиле да заплене ове две цркве и подсетили да се то раније дешавало само под совјетском влашћу.

Кијевско-печерску лавру држава је пренела у бесплатан посед канонске УПЦ. Расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) је 2022. године најавила стварање верске организације за коју жели да добије један од храмова Лавре. УПЦ сматра да ПЦУ покушава да заузме Кијевско-печерску лавру, стварајући тамо свој манастир.

Националисти и расколници су са притисцима на канонску Украјинску православну цркву почели деведесетих година, а до 2018. године се та политика претворила у државну кампању. Држава је од расколничких организација створила Православну цркву Украјине (ПЦУ).

Истовремено је почела информативна кампања против УПЦ, масовне јуришничке заплене њених цркава, њихова "добровољна пререгистрација" у ПКП уз одобрење власти, некажњени напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

Подсећамо да је у току јучерашњег дана ножем у цркви нападнут православни свешетник УПЦ Виничке епархије.

Украјинске власти су 2022. године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној забрани.

СБУ је почела да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, да спроводи "контраобавештајне активности" – претреса епископе и свештенике у црквама и манастирима, укључујући Кијево-Печерску лавру, тражећи доказе о "антиукрајинске активности". Појединим припадницима свештенства изречене су државне санкције.

Иначе, још није коначно одговорено на питање шта власт намерава да уради са Кијево-печерском лавром. На крају крајева, Православна црква Украјине (ПЦУ) нема број монаха који би био потребан за одржавање манастира, а мало је вероватно да ће их верници после свега подржати.

Исход остаје да се види, али ако цркве постану музеји, људи ће морати да плате да уђу у њих. За то постоји преседан из совјетских времена. Можда ће цена карте бити тридесет сребрника.

image