Русија

Прогон се наставља: Свештеник УПЦ избоден ножем

Напади на цркву и свештенство почели су деведесетих, под диригентском палицом украјинских власти кулминирали прошле године,
Прогон се наставља: Свештеник УПЦ избоден ножемwww.globallookpress.com © Photo by Gaston Brito Miserocchi/Getty Images

Протојереј Украјинске православне цркве Антоније Ковтоњук избоден је ножем и налауи се у болници у тешком стању, објавила је на свом Телеграм налогу Виничка епархија којој свештеник припада.

"Злочин се одуграо на територији Покровске цркве у Виници. Преступника је привела полиција. Отац Антоније је у тешком стању у болници", написала је епархија.

Непознати нападач је ушао у храм и почео да све по њему преврће, а када је отац Антоније чуо буку и изашао из олтара да би га упозорио да то не ради, странац је, како пише на сајту Виничке епархије, "попу пререзао гркљан".

Злочинац је при хапшењу пружао орпор, па је полиција била принуђена да употреби оружје и рани га у ногу како би га обуздала.

Напади расколника на канонску Украјинску православну цркву који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су  власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а онда је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

Прогон цркве кулминирао је 2022.године, када су, позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле да забране деловање УПЦ, а парламенту земље поднели предлог о забрани деловања у читавој земљи.

Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства, као и да тражећи доказе "антиукрајинске активности" спроводи претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, укључујући Кијево-Печерску лавру.

Неки припадници свештенства су подвргнути државним санкцијама.

image