Свет

Кијево-печерска лавра Зеленском: Прекините да нас прогоните

Манастир у саставу канонске Украјинске православне цркве позвао је украјинског председника на прекид свих акција које се одвијају око светиње
Кијево-печерска лавра Зеленском: Прекините да нас прогонитеwww.globallookpress.com © Danil Shamkin/ZUMAPRESS.com

Кијево-печерска лавра канонске Украјинске православне цркве упутила је отворено писмо председнику Украјине Владимиру Зеленском, премијеру Денису Шмихалу и министру културе Александру Ткаченку, апелујући на њих да прекину прогон њихове црквене заједнице и самог манастира.

Црква посебно позива на прекид свих акција које се сада одвијају око светиње.

"Пред Богом смо одговорни за душе поверених нам људи и молимо вас да прекинете безакоње и прогон Украјинске православне цркве и, посебно, Светоуспенијске Кијевско-печерске лавре", пише у саопштењу објављеном на сајту цркве.

Манастир ће, како се наводи, наставити да брани своја права "јачом молитвом, уједињујући парохијане, као и правним средствима и посредством међународних организација".

"У последње време се врше срамни претреси у Лаври и другим манастирима и фабрикују се лажне 'вести' у такозваним масовним медијима" подсетила је Лавра у писму и нагласила да  на тај начин Украјина крши обавезе преузете од Парламентарне скупштине Савета Европе "да успостави законско решење за питање враћања црквене имовине".

И игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел, обратио се раније председнику Украјине Владимиру Зеленском са молбом да Украјинској православној цркви (УПЦ) не одузима два главна храма Лавре – Успенски и Трапезни храм, чији рок закупа истиче 31. децембра.

image