Спорт

Ђоковић је ментална и физичка громада – прво финале у сезони за Новака, али и брига због повреде!

Најбољи српски тенисер доживео повреду задње ложе у најнезгоднијем тренутку, али је успео да победи великог ривала и пласира се у финале
Ђоковић је ментална и физичка громада – прво финале у сезони за Новака, али и брига због повреде!Getty © Sarah Reed / Stringer

Новак Ђоковић играће у финалу на првом турниру у сезони, пошто је у Аделејду савладао Данила Медведева упркос повреди – 6:3, 6:4.

Ђоковић је осетио бол средином првог дела игре, када је у покушају да стигне лоптицу превише оптеретио бутни мишић леве ноге и чинило се да је доживео тежу повреду.

Међутим, после одласка у свлачионицу и третмана, преживео је кризу и успео да поново савлада Руса, чиме је обезбедио 131. финале у каријери.

Поред тога, наставио је доминацију у мечевима против топ 10 тенисера – у рекордном 348. окршају остварио је 241. тријумф, више него иједан други играч у историји тениса. Такође, у 13. међусобном окршају девети пут је елиминисао Московљанина, трећи пут узастопно.

Српски ас одиграо је један од најбољих мечева у последње време и, ако изузмемо споменути проблем са задњом ложом, потпуно је контролисао игру на терену.

У оба сета му је био довољан по један брејк, а један од кључних тренутака догодио се у финишу другог дела игре.

Тада је брејк лопту спасао другим сервисом од 200 километара на час и показао да је, осим у физичком смислу, "громада" и на менталном плану.

Он ће у финалу играти против Американца Себастијана Корде, којем је Јошито Нишиока из Јапана предао на старту другог сета.

Борба за трофеј на програму је у недељу у 8.30 по средњоевропском времену.

АТП турнир у Аделајду игра се за наградни фонд од 642.735 америчких долара.

Победнику турнира припашће 250 бодова за АТП ранг-листу и 94.560 долара, док ће поражени да освоји 150 поена и 55.035 долара.

  • 7. јан 2023 • 12:49

    12:49

    6:3, 6:4 – Крај меча! Ђоковић је победио Медведева!

    Србин јачи од Руса и повреде! Пласирао се Новак Ђоковић у финале Аделајда победом над Медведевом, резултатом 6:3, 6:4!

  • 12:41

    6:3, 5:3 – Још гем до финала!

    Преживео је Србин велики налет Руса, чак и једну брејк прилику коју је неутралисао другим сервисом до 200 километара на час. На другој је погодио ас из првог и сада је на корак до финала.

  • 12:29

    6:3, 4:3 – Ђоковић се опоравио и направио брејк!

    Било је очигледно да се у последњих неколико минута Ђоковић много боље креће. Лекови против болова су почели да делују, а то је потврдио сјајним ритерном за 15:30.

    Уследио је добар сервис Руса, али и два поена Новака за нови брејк – 6:3, 4:3.

  • 12:20

    6:3, 2:3 – Игра се брзо, Новак се добро држи

    Много брже се сада игра, делом и због тога што Новак није у стању да на сервис Медведева пружа озбиљнији отпор. Покушава да скраћује поене, што доноси и много више грешка, али за сада нема брејкова. Резултат је 6:3, 2:3.

  • 12:13

    6:3, 1:1 – Новак осваја гемове, али зебња остаје

    При готово сваком већем напору, Ђоковић има гестикулације које су у вези са повређеном ногом. Срећом, то се за сада не осећа на резултату и успео је да освоји први гем у другом сету за 6:3, 1:1.

  • 12:04

    6:3 – Ђоковић упркос повреди добио први сет!

    Иако је поприлично бојазно прилазио сервисима, успео је да добије девети гем и реши први сет у своју корист резултатом 6:3.

  • 11:58

    5:3 – Србин се вратио на терен

    Медведев је лако добио гем, али је много важније што се Новак вратио на терен. Завијена му је бутина и лаганије се креће, али је наставио меч.

  • 11:53

    Ђоковић отишао у свлачионицу због повреде

    Затражио је српски играч медицински тајм-аут после седмог гема и отишао у свлачионицу на третман. Изгледа да је повреда незгодна и да ће бити разлога за бригу.

  • 11:48

    5:2 – Новакова повреда забринула навијаче

    Иако је у седмом гему Медведев имао брејк прилику, много важније је то што је Новак осетио бол у задњој ложи леве ноге. Баш пред тај најважнији поен имао је болну гримасу, али га је добио. Онда још два и отишао на 5:2.

  • 11:35

    4:1 – Новак потврдио брејк

    Имао је мало потешкоћа у петом гему Ђоковић, али је успео да прође без проблема и потврди стечени брејк. Води у првом сету 4:1.

image