Свет

Европска федерација новинара осудила нови закон о медијима у Украјини

Нови закон омогућиће украјинским властима да успоставе контролу над медијима, тврде у највећем европском удружењу новинара
Европска федерација новинара осудила нови закон о медијима у Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apai

Европска федерација новинара (ЕФЈ), највећа еснафска организација у Европи, изразила је забринутост због новог украјинског закона који би могао да доведе до цензуре медија у тој земљи.

Нови закон који је прошлог месеца донет у Украјини на предлог владе председника Владимира Зеленског могао би да ојача контролу државе над медијима, упозорио је председник ЕФЈ Рикардо Гутијерес.

"Како ми то видимо, овај закон дозвољава украјинским власима да спроводе произвољну цензуру", рекао је он за шведску телевизију СВТ.

Украјинци тврде да је циљ новог закона "спречавање ширења руске пропаганде", а он даје широка овлашћења Националном савету за радио и телевизију, који поставља украјински парламент. Поједини сајтови који се не буду регистровали у том савету у складу са новим законом могу бити забрањени.

Како наводи Гутијерес, савет је под потпуном контролом председника Зеленског.

"Ми смо изненађени недостатком реакције западних земаља. Не разумемо зашто они нису рекли Зеленском да овај закон не испуњава наше стандарде. Рекао бих да је за Украјину немогуће да постане чланица ЕУ са оваквим прописима", рекао је он.

ЕФЈ је раније критиковао одлуку украјинских власти да одузму акредитацију данској новинарки Матилди Кимер, која је оптужена за "проруско извештавање". Против доношења новог закона је и Национална унија новинара Украјине, која је у саопштењу објавила да су "таква овлашћења (Националног савета за радио и телевизију) очигледно претерана".

Украјинске власти користиле су "борбу против руског утицаја и пропаганде" као изговор за велики број контраверзних потеза, укључујући и недавне покушаје сузбијања утицаја Украјинске православне цркве.

Русија је осудила упаде украјинских безбедносних снага у православне цркве у тој земљи, а заменик председника Савеза безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев изјавио је да су "украјинске власти постале отворени противници Христа и православне вере".

image