Свет

Хаос у Бразилу: Ухапшено више од 400 Болсонарових присталица

Врховни суд наредио уклањање кампова испред војних база
Хаос у Бразилу: Ухапшено више од 400 Болсонарових присталица© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Судија Врховног суда Бразила Александар де Мораес одлучио је да суспендује гувернера Бразилије Ибанеиза Роша на 90 дана, наводећи безбедносне пропусте који су омогућили присталицама бившег, крајње десничарског председника Жаира Болсонара, да изврше упаде у зграде федералне владе Бразила.

Пре одлуке о суспензији, гувернер Роша је изјавио да је најмање 400 људи ухапшено после упада у кључне владине зграде у Бразилији, поручивши да ће кривци "платити за почињене злочине", пренео је Си-Ен-Ен.

Судија Мораес је наложио и да се кампови које су подигле присталице Болсонара испред војних база расформирају у року од 24 сата, као и да се деблокирају саобраћајнице и ослободе објекти владе Бразила, наводи се у извештају Ројтерса.

Де Мораес је наредио да се на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и ТикТок блокира пропаганда побуњених пучиста.

Председник Лула је био на председничком положају у периоду од 2003. до 2011. године, а прошле године у октобру је после изборне кампање која је поделила Бразил, у другом изборном кругу надмашио љутог противника, десничара и досадашњег председника Жаира Болсонара за око један одсто гласова, подсећа  Ројтерс.

image