Свет

Болсонаро хоспитализован, демократе траже његово изручење

Демократе пореде бившег бразилског председника Жара Болсонара са Трампом, и оптужују га за подстицање насиља
Болсонаро хоспитализован, демократе траже његово изручењеwww.globallookpress.com © IMAGO/Eduardo F S Lima

Бивши председник Бразила Жаир Болсонаро примљен је у болницу у Орланду, на Флориди са болом у стомаку, известио је данас лист "О Глобо".

Болсонаро је у последње време више пута био хоспитализован
због опструкције црева након што је био жртва напада ножем током кампање за председника 2018. године, пренео је Ројтерс.

Он је отпутовао у САД два дана пре него што је Луиз Инасио Лула да Силва преузео функцију председника Бразила.

САД нису примиле званичан захтев бразилске владе у вези са статусом бившег председника Жаира Болсонара, а након што су његове присталице упале у бразилски Конгрес, саопштила је данас Бела кућа.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливен, који је с председником Џозефом Бајденом на самиту САД-Мексико-Канада у Мексико Ситију рекао је да амерички званичници нису у директном контакту са Болсонаром, пренео је Ројтерс.

Американци неће Болсонара

Демократе у Конгресу позвали су америчке власти да изруче бившег бразилског председника Жара Болсонара његовој матичној земљи, након што су његове присталице улетеле у зграду владе у престоници Бразилa.

Болсонаро наводно живи на Флориди од децембра, када је побегао из Бразила. Он је одбио да учествује у свечаној примопредаји председничког појаса свом наследнику Лули да Силви, који свог претходника назива "геноцидистом".

Хиљаде Болсонарових присталица је марширало бразилском престоницом, тврдећи да су председнички избори у октобру компромитовани. Демонстранти, који су инсистирали да је било бројних неправилности у гласању на изборима, на крају су упали у бразилски Конгрес, Врховни суд и председничку Палату Планалто, што је довело до насилних сукоба са полицијом.

Болсонаро је више пута негирао да је умешан у немире, инсистира да подржава само мирне демократске демонстрације.

Демократа Хоакин Кастро сматра да Болсонаро треба да буде изручен Бразилу. Кастро тврди да недељни протести подсећају на нереде на Капитол Хилу 6. јануара 2020. године.

Представница Њујорка Александрија Окасио-Кортез такође се огласила, написавши на Твитеру да су протести у Бразилу били исти као "фашистички покрети" које је наводно оркестрирао Трамп када је одбио да призна изборну победу Џозефу Бајдену.

Сличне ставове изнели су и представници Марк Такано из Калифорније и Илхан Омар из Минесоте, који су обојица назвали нереде "нападом" на демократију.

Председник Бразила, Лула да Силва, је приморан да прогласи ванредно стање у федералном округу Бразилија.

Министар правде Рикарда Гарсију Капелија именован је да води "савезну интервенцију".

Полиција је успела да поврати контролу над владиним зградама користећи сузавац и водене топове, саопштивши да је приведено око 1.200 људи у централу федералне полиције, саопштило је данас Министарство правде Бразила.

Највише хапшења се одиграло испред седишта војске у Бразилији, где су камповале присталице бившег председника Жаира Болсонара, преноси Ројтерс.

image