Свет

Неуспешни "евромајдан" у Бразилу: Јужна Америка се отима из чељусти Вашингтона

Јучерашње сцене из Бразилије подсећале су на јуриш на Капитол, али бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва решио је ову ситуацију у своју корист. Чланство ове земље у БРИКС-у није угрожено, сматра аналитичар Небојша Бабић
Неуспешни "евромајдан" у Бразилу: Јужна Америка се отима из чељусти Вашингтонаwww.globallookpress.com © © Wang Tiancong

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је у недељу је да ће присталице Жаира Болсонара, који су насилно упали у Конгрес, Председништво и Врховни суд, бити пронађени и кажњени. Председник Лула је због ових догађаја донео указ о интервенцији снага федералне полиције.

Лула да Силва назвао је присталице Жаира Болсонара "варварима и фашистима": "Оно што се десило у Бразилији (главном граду Бразила) је варварство. Изгреднике можемо назвати фашистима, фанатицима и учинићемо све да нађемо њихове финансијере, који ће бити најоштрије кажњени, у складу са законом", поручио је Лула.

У нередима у главном граду Бразилији повређено је више од 400 људи. Присталице бившег председника земље Болсонара привремено су заузеле Конгрес и резиденцију шефа државе Бразилији, који су девастирани и опљачкани, али демонстранти су убрзо растерани. Према последњим подацима, до сада је приведено више од 400 насилника.

Бразилске снаге безбедности поново су преузеле контролу над зградом Конгреса, Врховним судом и председничком палатом, известио је "Рojтерс".

Како пише "Њујорк тајмс", сцене из Бразилије подсећале су на јуриш на Капитол од 6. јануара 2020, а то представља, како тврде, "кулминацију теорија завере које је неколико година износио Болсонаро и његови десничарски савезници".

Сенатор Руске федерације и специјалиста за уставно право Андреј Клишас упоредио је неуспешни пуч у Бразилији са "евроамајданом" 2014. у Кијеву, пренеле су "РИА Новости", мада је исход у Бразилу очигледно другачији.

Иза свега стоји Болсонаро

Председник Лула, који је преузео дужност 1. јануара, оптужио је присталице бившег председника за покушај пуча којим су покушали да врате Болсонара на власт.

Такође, Лула је оптужио и гувернера округа Бразилија Ибањеза Рошу, бившег савезника Болсонара, будући да локалне полицијске снаге које су му подређене "нису учиниле ништа да зауставе насиље демонстраната."

Како преносе РИА Новости, након протеста који су избили у земљи, судија Федералног врховног суда Бразила Александар де Мораес наредио је да камп присталица бившег председника земље Жара Болсонара буде одмах срушен и забранио је камионима и аутобусима са демонстрантима да улазе у савезни округ Бразилија.

"Мораес је одлучио да одмах сруши пучистички камп наспрам седишта оружаних снага у Бразилији", пренео је локални портал Г1.

Раније су медији јавили да су камп пре неколико недеља подигле присталице бившег председника Бразила Жаира Болсонара. Током викенда на лице места стигло је више од стотину аутобуса, са 4.000 људи из целе земље.

Такође је објављено да је судија Александар де Мораес одлучио да смени гувернера федералног округа Бразилија Ибањеза Рошу.

Отимање Латинске Америке из чељусти Вашингтона

Иначе, председник Лула на церемонији инаугурације 1. јануара обећао да ће Бразил ојачати сарадњу у оквиру асоцијације БРИКС, коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. Бразил ће, како је додао, јачати БРИКС и сарадњу са афричким земљама како би окончао изолацију у којој се ова земља налазила последњих година. "Бразил мора постати господар своје судбине", нагласио је председник у свом инаугурационом говору.

Да иза покушаја државног удара у Бразилу стоји бивши председник Болсонаро, сматра и аналитичар из Хрватске Небојша Бабић. У разговору за РТ Балкан  он каже да су сви радикали до сада су похапшени.

"Сада је јасно као дан да је свим овим управљао Болсонаро из свог склоништа на Флориди", каже Бабић. 

На питање да ли су ови нереди директно повезани са БРИКС-ом, Бабић тврди да не постоји непосредна веза, јер је чак и под Болсонаром Бразил задржао чланство у овој групи.

"Болсонаро није пристајао на ширење БРИКС-а, али је користио све погодности слободне трговине које омогућава чланство у овој организацији. Пример за то је кинеско тржиште, када је избио трговински рат између Кине и САД под Трампом. Бивша председница Бразила Дилма Русев је уложила милијарде у БРИКС-ову банку и Развојни фонд БРИКС-а. Да је Болсонаро иступио из чланства, Бразил би остао без свега тога. Тако да то није директни удар на БРИКС", каже Бабић. 

Према мишљењу овог аналитичара, читава Латинска Америка се управо отима од контроле Вашингтона:

"Реч је отимању читаве Латинске Америке из раља Вашингтона. У Мексику је картел Синалао до недавно водио против рат државе, опет у режији америчке ДЕА. Али Мексико, а сада и Бразил, коначно су решили ситуацију у своју корист. Неизвесно је још стање у Перуу и Колумбији, који можда у томе неће успети", став је нашег саговорника. 

Он додаје да су везе Бразила са БРИКС-ом су много дубље него што изгледа на први поглед. БРИКС је јака организација, а под Лулом ће ове везе само јачати.

Како каже чак ни Болсонаро није смео да прекида везе Бразила са БРИКС-ом, јер би тиме задирао у интересе богатих латифундиста, од којих су готово сви сенатори. Они имају  интерес да продају храну Кини и Индији.

"Када је Кина одустала од америчке соје, они су преузели читаво тржиште и на томе су зарадили милијарде. Ето, то је тај детаљ, зашто ни десница у Конгресу Бразила не допушта да се дира БРИКС. У питању је чиста корист", сматра Бабић. 

Подсећа да ниједна влада у Јужној Америци није подржала насилне демонстрације у Бразилу.

"То је сада завршено. Федерална полиција Бразила ће сада средити `ствар`, а они су познати по томе како `сређују ствари`", упозорава он.

 

image