Свет

Шолц отеже са слањем тенкова, Украјинци поручују: "Даћеш нам их пре или касније"

Без обзира на то што Британци извесно шаљу своје "челенџере", немачки канцелар радије би да сачека да Бајден преломи и пошаље "абрамсе"
Шолц отеже са слањем тенкова, Украјинци поручују: "Даћеш нам их пре или касније"Getty © Christophe Gateau/dpa

Колебљиви Олаф Шолц никако да преломи и пошаље Украјини толико тражене тенкове "леопард". Јер, без обзира на то што британски "челенџери" само што нису стигли код украјинског председника Владимира Зеленског, немачки канцелар волео би да може да се угледа на америчког лидера Џозефа Бајдена који никако да "повуче ногу" и чији "абрамси" још нису прешли преко океана.

Два немачка званичника, анонимно су за "Политико" потврдила да Шолцова позиција у великој мери зависи од америчког председника. Двојица лидера најавила су прошле недеље заједничку испоруку немачких и америчких борбених возила Украјини.

Али од тенкова још ништа, јер је и сам Шолц већ истакао колико је важно да се о оружју разговара "заједно са пријатељима и савезницима, а посебно са трансатлантским партнером Сједињеним Америчким Државама", преноси бриселски портал.

Украјинци су, међутим, све агресивнији у својим захтевима и бахато су самоуверени да ће им савезници испунити жеље. Убеђени да ће Немци на крају пристати на све њихове захтеве, па зато отворено критикују Шолцово отезање и практично му поручују "даћеш, само што још не знаш", наводи "Политико".

"Чак и да Немачка има одређене рационалне аргументе да то не учини, они ће тенкове ипак касније послати. То смо већ видели са самоходним хаубицама, са системом противваздушне одбране ИРИС-Т, а недавно са системима 'мардерс' и 'патриот'. Увек је сличан образац: прво кажу 'не', онда жестоко бране своју одлуку, да би на крају рекли 'да'", рекао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Колико је самопоуздање Украјинаца оправдано остаје да се види, али Шолцов портпарол, међутим, јуче је потврдио да одлука Лондона да Украјини испоручи "челенџере" неће променити став немачке владе, да Берлин Кијеву не да "леопарде".

Варшава је предложила да се "леопарди" немачке производње испоруче преко ширег савеза европских земаља, али препрека овим трансферима јесте опет Шолц, односно то што је и за поновни извоз немачког оружја неопходно зелено светло Берлина.

Без обзира на то, "Политико" спекулише да ће британски планови, за које се очекује да ће званично бити објављени на састанку у војној бази "Рамштајн" у Немачкој 20. јануара, вероватно појачати притисак на Шолца да ипак дарује Украјину.

А, док канцелар Немачке без устезања гледа шта ће Бајден учинити, Американци ипак не изгледају спремно да шаљу своје борбене тенкове.

Министарство одбране оклева да Украјини испоручи чак и само пет тражених "абрамса", и то како се наводи, због значајних изазова у одржавању и одржавању. Јер, резервоар може да прогута и до 600.000 галона горива дневно.

image