Свет

А за Украјинце тенкови с грешком: Како је "леопард 2" прошао у Сирији?

Оклопни тенк развијен крајем 1970-их година, који се, у условима Хладног рата, добро носио против совјетских ловаца, на блискоисточном ратишту "практично се распадао под интензивном ватром", известили су британски медији још 2018. године
А за Украјинце тенкови с грешком: Како је "леопард 2" прошао у Сирији?www.globallookpress.com © Philipp Schulze

Са радошћу је дочекана вест да ће Пољска послати тенкове "леопард" у Украјину, што је данас у Украјини потврдио пољски председник Анджеј Дуда.

"Пољска ће у оквиру подршке међународне коалиције испоручити чету тенкова 'леопард'", изјавио је Дуда на заједничкој прес-конференцији у Лавову с украјинским и литванским колегама Владимиром Зеленским и Гитанасом Науседом.

Међутим, украјинска јагма за наоружањем разоткрива и многе недостатке оружја, пре свега европског. Најпре је обелодањено да се иза одлуке немачког канцелара Олафа Шолца да не пошаље тенкове "пума" Украјини крије чињеница да су та борбена возила у врло лошем стању и да су чак опасна за оне који их користе.

"Политико" је писао да једино вреде "мардер" и немачки главни борбени тенк "леопард 2", па се Зеленски заинтересовао за њих.

Када се назире крај саге око тога да ли ће Украјина добити "леопарде" и колико њих, ваља подсетити да је овај немачки тенк вредан четири и по милиона евра, "један од најбољих на свету", прошао неславно у Сирији.

"Леопард 2" који је Турска купила за борбу против Курда има бројне грешке које су откривене у несрећама с фаталним последицама, писао је "Дејли мејл" још 2018. године, документујући све бројним снимцима с бојног поља.

Фотографије преузете с видео-снимка ИСИС-а а током трајања турске војне операције "Штит Еуфрата", која је почела у августу 2016, показују угљенисане остатке "леопарда 2" који је наводно разнет минама, затим тенк чија је купола одлетела, један веома оштећен лежи у јарку итд.

Курди су тврдили да су уништили чак десет тенкова.

Дакле, оклопни тенк развијен крајем 1970-их година, који се тада, у условима Хладног рата, добро носио против совјетских ловаца, на блискоисточном ратишту "практично се распадао под интензивном ватром", пише "Дејли мејл" и додаје да с обзиром на то да те тенкове користе бројне НАТО чланице – укључујући Канаду, Холандију, Данску, Грчку и Норвешку – посебно је непријатно када се види како их терористи лако уништавају а "очекује се да ће парирати руској војсци".

Почетком 2000-их Берлин је Анкари продао 354 пензионисана "леопарда 2", писао је "Нешенел интерест" крајем јануара 2018, оценивши да је немачки тенк сматран за једног од најбољих све док није отишао у Сирију 2016. године.

"'Леопард 2' није издржао тест борбе. Упркос његовој цени од четири и по милиона евра, В12 твин-турбо мотору, кућишту од каљеног челика и волфрама и максималној брзини од 67 километра на час", закључује "Дејли мејл".

image