Русија

Медведев: Тенкови неће спасити Украјину

Заменик председника Савета безбедности Русије поручио да старо, зарђало гвожђе неће спасити "вештачку земљу од распада"
Медведев: Тенкови неће спасити Украјинуwww.globallookpress.com © MIT Russia

"Модернизовани тенкови `Т-72` или `леопард`, који ће бити испоручени Украјини, ускоро ће постати зарђали старо гвожђе и неће спасити `вештачку земљу` од распада", поручио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев коментаришући данашњи сусрет председника Пољске, Литваније и Украјине у украјинском граду Лавову.

"Тројица бедника из Варшаве, Виљнуса и Кијева, патећи од империјалних амбиција и фантомских болова изазваних губитничком историјом, окупила су се у Лавову где се, како се испоставило, моле за тенкове", написао је Медведев на Телеграму.

Медведев је такође предложио да се сам град Лавов, у којем је одржан састанак, ускоро преименује у Лемберг (германски назив за Лавов). 

Према његовим речима, тамо су се састали шефови три државе како би "повезали нове (бивше) управљаче" за западне територије Украјине.

Наиме, овај град је у 14. веку био под управом пољског краља Казимира Трећег. 

Пољска и Британија шаљу тенкове у Украјину

Пољски председник Анджеј Дуда изјавио је данас у Лавову да ће Пољска пребацити тенкове Украјини као део подршке међународне коалиције.

Како наводи пољски лист "Зецполсполита" реч је о тенковској чети која има 14 возила - три вода по четири тенка и командни блок са два тенка.

"Има тамо свакаквих "леопарда", модернизованих Т-72, ​​о којима сам јуче говорио, а тамо је и неки енглески неуништиви тенк", написао је Медведев.

У току данашњег дана британска влада је потврдила да планира да достави тенкове Украјини, преноси "Фајненшел тајмс".

"Убрзавамо нашу подршку Украјини шаљући јој војну технологију која ће помоћи у победи у овом рату. Борбени тенкови могу дати Украјинцима могућност да преокрену ток рата", преноси извор.

Како извор наводи, британски премијер Риши Сунак је од министра одбране Бена Воласа захтевао да у наредним недељама са партнерима разговара о убрзању подршке Украјини и о обезбеђивању тенкова.

 

image