Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Заједничка декларација ЕУ и НАТО доказ потчињености Брисела Америци

Суверена позиција Београда за војно-политичку неутралност изазива поштовање, истакао је Боцан-Харченко
Боцан-Харченко: Заједничка декларација ЕУ и НАТО доказ потчињености Брисела Америци© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Заједничка декларација о сарадњи ЕУ и НАТО која је потписана у Бриселу разоткрила је праву суштину ЕУ, која је стала у службу НАТО-а, поручио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко. 

Он је предложио свима да са посебном пажњом прочитају одговор званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове на питање медија у вези са усвајањем ове декларације.

"Овај документ је разоткрио праву суштину ЕУ, која је стала у службу НАТО-а. Потврдио је потпуно одсуство сопствене политичке воље код колективног Брисела, као и његову потчињеност, преко механизама алијансе, задацима 'хегемона' са друге обале Атлантика", навео је амбасадор Боцан-Харченко, саопштено је на Телеграм каналу амбасаде.

Суверена позиција Београда за војно-политичку неутралност, истакао је Боцан-Харченко, изазива поштовање.

Подсетимо, на питање о потписивању Заједничке декларације о сарадњи ЕУ и НАТО у Бриселу, Марија Захарова навела је да то само потврђује потпуну потчињеност Европске уније задацима Северноатлантског блока, који је инструмент насилног обезбеђивања интереса САД.

"Позивања на норме међународног права и принципе Повеље УН у документу су посебно лицемерна, с обзиром на агресију алијансе на Савезну Републику Југославију 1999. године, инвазију земаља блока у Ирак 2003. године и бомбардовања Либије 2011. године", истакла је Захарова.

Опширније прочитајте ОВДЕ. 

image