Свет

Шта се крије иза америчке забране кувања на плин: Шпорет као "тројански коњ"

Преплављивање медија одређеном темом, попут квалитета ваздуха у просторијама и штетности шпорета на плин, само је припрема јавности да буде пријемчивија за нова технолошка решења водећих светских компанија, попут уређаја за праћење квалитета ваздуха, пише "Офгардијан"
Шта се крије иза америчке забране кувања на плин: Шпорет као "тројански коњ"www.globallookpress.com © © Maksim Konstantinov

Шта се крије иза најаве администрације америчког председника Џозефа Бајдена да би могли да забране шпорете на плин јер лоше утичу на квалитет ваздуха у просторијама, када сви добро знамо да овај кухињски уређај користи 40 одсто америчких домаћинстава? Увођење новог паметног уређаја у ваш дом који прати параметре квалитета ваздуха у вашем домаћинству.

Питање је поставио и одговор на њега дао портал "Офгардијан" у тексту који анализира преплављивање медија одређеном темом, попут квалитета ваздуха у просторијама и штетности шпорета на плин, као припрему јавности да буде пријемчивија за нова технолошка решења водећих светских компанија, попут пречишћивача за ваздух, али и да не буде изненађена ако јој буде уведена законска обавеза да уређаје за праћење квалитета ваздуха мора да уградиу сваки новосаграђени објекат.

"Офгардијан" је, иначе, настао 2015. године, основали су га аутори који су цензурисани или забрањени у "Гардијановој" секцији "Коментар је слободан", а његови уредници и администратори стационирани су у САД, Великој Британији и Европи.

Пажњу аутору чланка привукли су бројни написи у медијима о штетности кувања на шпорету на плин јер такав начин припреме хране утиче на квалитет ваздуха у просторији. Цитирају се извештаји "Блумберга" и Си-Ен-Ена у којима се износи податак из стручних медицинских публикација да се емисија гасова може повезати са бројним болестима, кардиоваскуларним проблемима, раком, али и појавом астме код деце.

Доводећи у питање проблематичност употребе неодређене фразе "може се довести у везу", даље се наводи да указујући на "проблем", у овом случају утицаја шпорета на плин на људско здравље и очигледне немогућности да они буду забрањени, што, уствари, и није била намера, јавности се сада предлаже "компромисно решење".  

"Компромис није уопште компромис, наравно, већ уствари оно што су желели да ураде још од почетка".

Цитирајући мишљења стручњака о томе да треба променити навике у кувању, да кување на шпорету на плин утиче на квалитет ваздуха у просторији и да је главни проблем у вентилацији, наводи се да све време нису били у питању ни шпорети ни астма код деце, већ квалитет ваздуха у просторијама и планови како да се овај проблем регулише.

Са новом серијом написа у медијима о проблему загађености ваздуха у просторијама, готово да се поклапају најаве великих компанија да лансирају нови производ: уређај за мерење квалитета ваздуха у дому.

"Процењује се да ће светско тржиште уређаја за праћење квалитета ваздуха достићи вредност од готово шест милијарди долара у наредне три године. Али уверени смо да је то само случајност", иронично се опажа у чланку.

Где води цела прича о штетности шпорета на плин и угроженом квалитету ваздуха у дому? Аутор претпоставља ка некој новој паметној технологији за праћење квалитета ваздуха, али и ка увођењу прописа према којима би смарт уређаји за праћење квалитета ваздуха били обавезни у новосаграђеним кућама, хотелима, пословним зградама…

"У међувремену, очекујте да ћете наставити да виђате извештаје о шпоретима на плин који оштећују климу или приче о лошем квалитету ваздуха у затвореном простору који погоршава ковид. Уобичајене купљене и плаћене колумне које подржавају сваки нови нормалан наратив", закључује се у тексту.

 

 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner