Свет

Нови серијал "Твитер фајлова": Монтирање дебате о ковиду

Америчка администрација директно је тражила укидање "антиваксерских" налога, док су појединим лекарима и стручњацима постови означавани као обмањујући због изношења стручног мишљења или преношења података научних студија
Нови серијал "Твитер фајлова": Монтирање дебате о ковидуwww.globallookpress.com © © Muhammad Ata

Пандемија ковида 19 и дисквалификовање мишљења, па и преношења података из студија, која нису била у складу са званичном епидемијском политиком америчке администрације у средишту је новог поглавља "Твитер фајлова", серијала у којем се на овој друштвеној мрежи објављују делови интерне преписке запослених и руководиоца који показују на који начин се уређује садржај на овој друштвеној мрежи и укидају налози. Као и у претходним, и у овом је показан јасан и директан утицај америчке администрације на то шта ће и како бити објављено на Твитеру и ко ће моћи да твитује.

Под насловом "Како је Твитер монтирао дебату о ковиду" указује се да су постови означавани као "обмањујући" чак и када су у питању били ставови лекара, стручњака, па и дељење података Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Речју: без обзира на стручни ауторитет или кредибилан извор информација, оно што није било у потпуности усклађено са званичном политиком владе, чији је гласноговорник за милионе америчких грађана био др Ентони Фаучи као главни епидемиолог, уклањано је или означавано као дезинформација на овој друштвеној мрежи.

Највише објављених постова у новим "Твитер фајловима" бави се цензуром и гашењем налога који су делили информације о утицају ковида на децу и младе, односно неопходности да млади буду вакцинисани против вируса корона.

Аутор је новинар Дејвид Цвајг из "Фри преса". Цвајг је навео да интерна документа компаније у која је он имао увид показују да су и Трампова и Бајденова администрација вршиле директан притисак на руководиоце компаније да уређују садржај који се односи на пандемију у складу са њиховим жељама, односно јавно декларисаном политиком владе. Трампова администрација тражила је "помоћ" компаније у борби против дезинформација о паничној куповини у прехрамбеним продавницама, иако је такве куповине било. То није била никаква лажна информација.

Бајденова администрација један од првих састанака са руководиоцима компаније посветила је ковиду, а нагласак је био на "антиваксерским налозима", посебно Алекса Беренсона. Он је тужио "Твитер", а суђење које се завршило нагодбом било је прилика да у јавности испливају интерна документа која показују да је америчка администрација директно и неувијено тражила од "Твитера" да укине Беренсонов налог. На крилима изјаве председника Џозефа Бајдена, да друштвене мреже које шире антиваксерске ставове убијају људе, администрација је љутито и неувијено инсистирала на гашењу више налога.

Цвајг проблем види не само у директном утицају власти на садржај и његову видљивост и послушности компаније да такве захтеве испуни, већ и у људском фактору, тачније начину на који "Твитер" уређује садржај. То што садржаје уређују ботови, недовољно обучени људи и што се о томе одлучује врло субјективно, на основу личних процена, види као највеће проблеме.

"Тако је легитимни садржај проглашаван за дезинформацију, а налози лекара и других стручњака укидани су или суспендовани због објављивања ставова или доказано тачних информација".

Епидемиолог са Харвардске медицинске школе Мартин Калдорф прекршио је "Твитерову" политику дезинформисања о ковиду тиме што је на питање да ли треба да се вакцинишу деца и људи који су прележали корону, одговорио да сматра да не треба. Његов одговор добио је ознаку обмањујућег иако се радило о изношењу мишљења стручњака, уз то мишљења које не само да није непознато научној заједници, већ су сличан став узеле у обзир многе земље које нису увеле обавезну вакцинацију за све категорије становништва, укључујући и оне који су прележали болест и младе. Означен је само због тога што се његово мишљење није поклапалао са оним ЦДЦ-а.

Исту ознаку добио је и корисник који је поделио званичне податке ЦДЦ-а о смртности међу децом, указујући да је ковид 19 испливао као "водећи узрок смрти деце" у САД  искључивањем већег броја болести из статистике.

Цвајг констатује да је твит који јесте дезинформација – да је од децембра 2021. године ковид 19 водећи узрок смрти код деце, и даље на мрежи без икакве ознаке, док је одговор на њега, са подацима ЦДЦ-а, "обмањујући".

Физичар са Родајланда, Ендрју Бостом трајно је суспендован са Твитера после више опомена које је добио због објављивања дезинформација. Једну од опомена добио је због поста који се ослања на резултате студије о мРНА вакцинама. Бостому је налог поново враћен након што је његов адвокат контактирао "Твитер". Компанијском унутрашњом провером утврђено је да је од пет опомена, само једна била валидна.

На страну што се и та једна поново тицала цитирања података институција о томе да је грип опаснији за децу од ковида, док је вакцинисање против ковида опасније од имунизације против грипа.

image