Србија и Балкан

Вучић за "Блумберг": ЕУ је наш пут, али не подржавамо санкције Русији

Председник поручио да је захвалан Русији која нас подржава по питању Косова и Метохије, али да Србија не може да подржи напад Русије на Украјину
Вучић за "Блумберг": ЕУ је наш пут, али не подржавамо санкције Русији© Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је захвалан Русији што га је подржала по питању Косова и Метохије и да је то један од разлога због којег Србија не може да подржи санкције против Русије, наводи "Блумберг" у тексту под насловом "Рат у Украјини заоштрава везе између Путина и његовог старог српског савезника".

"Били смо под санкцијама скоро десет година, заправо осам година, и не верујемо да је то решење", рекао је Вучић у интервјуу.

Такође, како наводи "Блумберг", разлог таквог става Србије и то што од Русије купује гас по цени нижој од тржишне.

Вучић је рекао да је чланство Србије у Европској унији крајњи циљ, али да наша земља и даље одбија да уведе санкције Русији и придружи се европској спољној политици Уније.

Ипак, било би погрешно претпоставити да његова влада у потпуности подржава руководство у Москви, напоменуо је Вучић.

"Нисмо увек одушевљени неким њиховим ставовима", рекао је Вучић. "Ми имамо традиционално добре односе, али то не значи да подржавамо сваку одлуку или већину одлука које долазе из Кремља", казао је председник Србије.

Вучић је у интервјуу за "Блумберг" казао да месецима није разговарао са председником Русије Владимиром Путином.

"Ми смо од самог почетка говорили да нисмо у могућности и да не можемо да подржимо напад Русије на Украјину", рекао је Вучић.

"За нас је Крим део Украјине, Донбас такође, тако ће и остати", поручио је Вучића и додао да "најгоре тек долази" за обе стране у сукобу.

Руска група Вагнер објавила је овог месеца оглас у Србији тражећи регруте за борбу у Украјини, на шта је реаговао и Вучић.

"Вагнер то неће урадити у Србији", рекао је у интервјуу, наводећи законе који спречавају да се српски држављани придруже тој групи.

Таква изјава Вучића добила је похвале од америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила.

"Тензије на Косову десет пута горе него иначе"

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је напоменуо да ради на деескалацији сукоба последњих недеља након што су Срби који живе на северу Косова поставили барикаде како би се одупрли властима у Приштини.

Он је похвалио снаге предвођене НАТО-ом на тој територији које делују под називом КФОР због професионалног начина на који су решили ситуацију.

Ипак, тензије на северу Косова, претежно насељеном Србима, десет пута су горе него иначе, рекао је он, додајући да је уложио велике напоре да убеди Србе да уклоне барикаде, јер би "иначе то довело до потпуне катастрофе".

Вучић је рекао да би било реалније ићи малим корацима него очекивати неки велики и брзи договор који би подразумевао и признање тзв. Косова од стране Србије.

"Морамо малим корацима да променимо ситуацију на терену, да изградимо поверење између две фракције и да видимо како да се изборимо са свим осталим", рекао је Вучић.

"Не сањамо нешто за шта сви знамо да се неће догодити", додао је он.

Говорећи о придруживању Европској унији, Вучић је казао да су се Срби уморили након што су деценијама чекали на чланство и сада већина грађана више не жели да се придружи ЕУ, што су показала истраживања јавног мњења.

То иде против тренда у другим земљама Западног Балкана које су жељне да се придруже блоку, укључујући Албанију и Северну Македонију.

Ипак, Вучић је уверен да ће, када и ако тај избор буде стављен пред грађане на референдуму, они гласати за придруживање и зацементирати своје опредељење ка Западу.

Да би се то догодило, рекао је да ће им бити потребна уверавања да је чланство реално. "Знам да је ЕУ наш пут", рекао је он и додао: "Нема других путева."

image